De groep 'Oh, oh, Naarden' is in ieder geval een van de gezelligste groepen.
De groep 'Oh, oh, Naarden' is in ieder geval een van de gezelligste groepen. Foto's: Bob Awick

'Oh, Oh Naarden' werkt keihard om alles af te krijgen voor de optocht

De carnavalsoptocht begint zaterdag om 13.11 uur. De stoet gaat via de Keverdijk. De verwachting is dat ze rond 15.00 uur de Vesting in komen.

NAARDEN Ze noemen zichzelf 'Oh, Oh Naarden', een club vrienden die bekend staat als zeer fanatiek. Het was maandagavond nog flink stressen in de garage op het industrieterrein om alles piekfijn in orde te hebben voor de grote carnavalsoptocht.

De jongeren zijn tussen de negentien en 23 jaar en waarschijnlijk de jongste deelnemers met een eigen act. "Het is een bij elkaar geraapt zooitje eigenlijk. We begonnen met een paar ex-prinsen en de meesten van ons hebben als kind het carnaval meegekregen. We kennen elkaar al langer dan vandaag en doen nu voor de zesde of zevende keer mee."
Dit jaar heeft de groep niet gekozen voor een praalwagen, maar gaat als loopgroep. Een van hen geeft aan dat ze dachten dat dit minder werk zou opleveren, maar helaas bleek dat niet zo te zijn. Sinds november zijn ze er al mee bezig. En ja, ze gaan zeker voor de winst, vertelt een lachende Calvin Groot. Het thema dit jaar is 'Spreekwoorden', vertelt organisator Erik van Herwijnen. Iets waar alle groepen een eigen, ludieke draai aan geven. Calvin: "We hebben afgelopen weekend 'broei' gehad. Dat houdt in dat er al een tipje van de sluier wordt opgelicht over hoe de verschillende groepen zich presenteren. Onze tip was: we nemen twee vrienden mee die carnaval niet kennen. Moeten ze wel of niet meedoen met de polonaise? Zonder al te veel te willen verklappen, zien we overal zelfgemaakte 'vrienden' verschijnen. Jeanine Weerdenburg: "We hebben nog maar een paar avonden om alles af te krijgen. We hebben bijvoorbeeld 56 schoenen gemaakt voor al onze vrienden!"

Achter haar wordt druk gewerkt. Handschoenen worden opgeblazen, de buizenconstructies en het bevestigen met klittenband wordt getest. Het is een heel karwei waar de groep veel plezier in heeft. Ze lopen vrijdag nog een testrondje voor de grote optocht. Het wordt flink sjouwen en de een is daar positiever over gestemd dan de ander. Een van de jongens zegt dat hij gewoon op zijn klompen gaat. Sommige meiden vrezen dat het afzien wordt over de 5 kilometer lange route. Langs de route zullen ze in ieder geval worden opgebeurd door bekenden en krijgen ze vast wel een biertje of een bitterballetje. De winst kunnen ze al bijna ruiken. Van Herwijnen: "De jury bestaat uit de winnaars van vorig jaar: Anita Pijpers, Marina Polder en Gonny Kerkheiden. Zij weten als geen ander wat er allemaal bij komt kijken om de mooiste act te maken."
Aan de optocht doen vele groepen, praalwagens en muziekkorpsen mee. De start is zaterdag 10 februari om 13.11 uur op de Amsterdamsestraatweg.

De buizenconstructie wordt getest.