Liselotte van der Burgt is zakelijk leider en organisator van het filmfestival.
Liselotte van der Burgt is zakelijk leider en organisator van het filmfestival. Foto: Marije van Woerden

Kinderfilmfestival brengt een ode aan kinderboeken en aan lezen

Het van oorsprong Amsterdamse kinderfilm- en speelfestival wordt dit jaar ook in Filmhuis Bussum gehouden. Dat is tot stand gekomen omdat de organisator ook in Bussum woont.

BUSSUM Het is van oorsprong een Amsterdams festival, maar het trekt al zeven jaar door het land. "Daarbij doen we vooral de grote filmtheaters aan. Maar omdat ik in Bussum woon en goede contacten met het Filmhuis heb, leek het mij een goed idee om het festival hier ook te houden", vertelt Liselotte van der Burgt (46). Van der Burgt is zakelijk leider en een van de organisatoren van het Taartrovers Film Festival, dat komende zaterdag en zondag in Filmhuis Bussum wordt gehouden.

Het Taartrovers Film Festival is een kinderfilm- en speelfestival voor kinderen in de leeftijd van twee tot negen jaar. Dit jaar is het thema van het festival 'Lettersoep en Prentenkoek'. "Het is een ode aan het boek en aan lezen. Uit de films die we vertonen, blijkt de liefde voor kinderboeken. We letten er altijd op dat de films mooi gemaakt zijn, met prachtige technieken", aldus Van der Burgt.

"Het draait bij het Taartrovers Film Festival om verbeelding en creativiteit. Dat is bij hele jonge kinderen vaak nog volop aanwezig. Maar op een bepaalde leeftijd nemen kinderen afstand. Door ze tijdens het festival bijzondere kinderfilms aan te bieden, bijvoorbeeld sprookjes met pratende dieren, geven we ze de ruimte om die fantasie te blijven gebruiken."

Koesteren

Ze vertelt dat de kinderen tijdens het festival niet alleen naar films kunnen kijken, maar dat ze tussen het filmkijken door ook allerlei activiteiten kunnen verrichten. "We bouwen een decorachtig landschap dat een eenheid vormt met het thema. De filmbeleving gaat dus door en wordt daardoor versterkt."

Boeken en drukkunst

'De kinderen kunnen aan de slag met een drukpers'

Dit keer zijn die activiteiten en spelletjes gericht op boeken en boekdrukkunst. "Dat betekent dat kinderen aan de slag kunnen gaan met druktechnieken, zoals de drukpers en monoprint. Ook staan er typmachines en naaimachines, zodat de jonge filmkijkers zelf kunnen typen of hun zelfgemaakte boekjes kunnen laten naaien. Ook kunnen ze letters stansen van wortels of courgettes. Bij alle activiteiten gaat het om creativiteit, om samen spelen en ontdekken. En de kinderen mogen net zo lang in de 'speeltuin van de verbeelding' blijven als ze zelf willen. De kinderen maken zelf iets en wat we terughoren van ouders is dat ze dat koesteren. Dat ze er zuinig op zijn."

Visie

Van der Burgt is al vanaf het begin betrokken bij de organisatie van het kinderfilmfestival. "Ik werk als zakelijk directeur van het Imagine Film Festival, een festival voor volwassenen met niet-realistische films, bijvoorbeeld sciencefiction- en fantasyfilms. Jaren geleden ontstond het idee om ook een filmfestival voor kinderen te organiseren. Dat werd het Taartrovers Film Festival.

"Het is erg leuk om steeds weer op zoek te gaan naar nieuwe films voor kinderen. Soms worden we gevraagd om ergens onze visie op cultuureducatie te geven. Zo komen we op ideeën. Verder houden we natuurlijk bij wat er wordt uitgebracht en wat er wordt vertoond. Ook zijn we aangesloten bij een Europese organisatie."

Opening

Ze vertelt dat de harde kern van de organisatie van het kinderfilmfestival uit drie mensen bestaat. "Daarnaast kunnen we gelukkig bouwen op een grote groep tijdelijke krachten en freelancers." Het Taartrovers Film Festival begint zaterdagochtend om 9.00 uur in het Filmhuis Bussum. "Bij de opening is er muziek. Ook zullen kinderboekillustratoren Ingrid en Dieter Schubert hun opwachting maken. Verder ligt er een witte loper. De kinderen die bij de opening aanwezig zijn, kunnen met speciale laarzen letters maken op de loper."

Meer informatie via taartrovers.nl, kaarten zijn te bestellen via filmhuisbussum.nl.

Er draaien diverse films voor kinderen van 2 t/m 9 jaar.