Trainer Joeri van Gelder heeft het prima naar zijn zin bij voetbalclub NVC.
Trainer Joeri van Gelder heeft het prima naar zijn zin bij voetbalclub NVC. Foto: Bob Awick

'Balans tussen presteren en plezier'

NAARDEN De recente verlenging van het contract van Joeri van Gelder, zondag 1-trainer bij NVC, is wat hem betreft niet de laatste keer. De 45-jarige hoofdtrainer van de Naardense voetbalclub heeft het prima naar zijn zin op de velden aan de Amersfoortsestraatweg.

door Yvette de Vries

De trainer gaat zijn zevende seizoen in. De eerste drie jaar was hij assistent-trainer, daarna schopte hij het tot hoofdtrainer. Zolang hij het naar zijn zin heeft en het goed voelt, blijft hij nog lang aan NVC verbonden, wat hem betreft. Redelijk honkvast dus.

Band opbouwen kost tijd

Volgens Joeri is het ook belangrijk dat je de tijd neemt om ergens te aarden. "Het duurt altijd even voordat je een band en vertrouwen opbouwt. Dat heeft gewoon tijd nodig." De steun van zijn staf is daarbij voor hem van onschatbare waarde. "Ik ben echt trots op ze: assistent-trainer Jeroen van Beerthuizen, Casper Nelis, keeperstrainer en trainer van het 2e, en tot slot teammanager Rob Snoek. We hebben een gezamenlijk doel en houden elkaar scherp."

Balans houden

'Ik ben echt trots op mijn staf en we hebben een gezamenlijk doel'

Behalve een lange adem heeft Joeri nog een belangrijke troef: de balans houden tussen presteren en plezier. "Je moet je verdiepen in je spelers, ook buiten het voetbal en af en toe moet je de teugels loslaten." De hele tijd op je strepen staan heeft geen zin, laat de hoofdtrainer weten. "Ik had toen ik zelf voetbalde een trainer die dat deed; nou, dat werkt niet."

Joeri wijst het balans houden ook aan als een van de succesfactoren van de afgelopen periode. "Dat is echt onze kracht, dat zie je ook dit seizoen." Ze zijn halverwege het seizoen en voeren de ranglijst aan.

Ambities

Het zondag 1-team bevindt zich qua niveau aan de bovenkant van de middenmoot, maar Joeri ziet ze wel doorstoten naar een of twee klassen hoger. Voordeel is dat er dan ook wat meer betaalde activiteiten mogelijk zijn. Simpelweg omdat er meer sponsorgelden zullen binnenkomen.

Kijkend naar dit seizoen is het eerste doel dan ook de koppositie vasthouden en promoveren naar de eerste klasse. Joeri glimlacht: "Het kan alleen maar minder worden, we hebben namelijk nog geen wedstrijd verloren." Maar hij is vol vertrouwen. Joeri geeft toe dat er, zeker met de succesvolle seizoenen achter de rug, best weleens aan hem getrokken wordt door andere clubs. Maar tot nu toe heeft hij ze weten af te houden.

"Zolang ik het naar mijn zin heb en de club ook blij met mij is zie ik geen reden om te vertrekken. NVC is echt mijn club."

Grote uitdagingen

De grootste uitdaging is niet alleen de koppositie behouden, ook het behouden van spelers staat hoog op de prioriteitenlijst. Net als de aanwas van nieuwe talenten. "We hebben helaas niet de luxe dat we veel uit eigen jeugd kunnen putten. Veel jongeren gaan studeren en vertrekken."

"Dat betekent dus goed om je heen kijken en regionaal actief werven. Er wordt gescout van Weesp tot Almere en Amersfoort."