Jelmer Kruyt (GDP), Sjoerd Stoop (presentator) en Jos de Lange (CDA).
Jelmer Kruyt (GDP), Sjoerd Stoop (presentator) en Jos de Lange (CDA). Foto: Bob Awick

GDP wil politiek in een nieuw jasje steken, het CDA gaat voor stabiliteit

Deze krant en GooiTV houden in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen iedere week een verkiezingsdebat. Deze week: GDP en CDA.

BUSSUM Jelmer Kruyt is de fractievoorzitter van GDP (Goois Democratisch Platform). Deze voormalige VVD’er begon een kleine drie maanden geleden zijn eigen partij samen met de eenmansfracties van Jan Kwekkeboom (Gooise Ouderenpartij) en Erik Pieter Vlaanderen (fractie Vlaanderen, voorheen VVD). Zijn partij staat voor vernieuwing en betrokkenheid.

Jelmer Kruyt uit Naarden: "Wij willen de politiek in een nieuw jasje steken. Daarom hebben we een digitaal platform laten bouwen. Wat ons betreft is de kloof tussen burger en politiek te groot geworden. Wij plaatsen relevante onderwerpen op de site en mensen kunnen daarop reageren. Wij beginnen met een voorlopig standpunt en kijken of dat past bij de reacties en onze achterban. Inwoners kunnen ook zelf punten onder de aandacht brengen. Op deze manier willen wij vier jaar lang luisteren en de dialoog voeren. Als blijkt dat de inwoners iets anders willen, dan moet je stoer genoeg zijn om te zeggen: dan is mijn standpunt ondergeschikt aan dat van degene die ik vertegenwoordig."

Hij vervolgt: “We maken ons hard voor het ondernemerschap, er gebeurt niets. Wij willen aandacht om bijvoorbeeld de regeldruk weg te nemen en het digitaal ondernemersdossier te realiseren. En op het gebied van parkeren zien we dat de regels in alle kernen onnodig gelijkgetrokken zijn. Er zijn oplossingen bedacht voor niet-bestaande problemen. Zeker als je het hebt over de blauwe zones in Naarden en Muiden. Daar moet een goede oplossing komen.”

CDA

Bussumer Jos de Lange heeft jarenlange ervaring in de gemeenteraad. CDA-wethouder Marleen Sanderse was vorig jaar lijsttrekker, maar stopt na de verkiezingen wegens gezondheidsredenen. De Lange werd door de leden unaniem als lijsttrekker gekozen. Zijn partij staat voor betrokkenheid en stabiliteit.

"Het CDA is een brede volkspartij met veel ervaring. Wij doen in alle gemeentes van Nederland mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Het CDA is de grootste lokale partij van heel Nederland. Wij zetten in op echte betrokkenheid in de gemeente en dat iedereen mee moet kunnen blijven doen. Je ziet CDA’ers overal in de haarvaten van onze gemeenschap: bij verenigingen en noem maar op. Die betrokkenheid moeten we blijven houden naar de toekomst toe."
"Het CDA heeft al veel bereikt. Na de verkiezingsuitslag hebben wij onze verantwoordelijkheid genomen en zijn in het college gaan zitten. Hoe moeilijk het ook was om een nieuwe gemeente op te starten. Wij hebben aan de kerntaken meegewerkt, zoals goede dienstverlening, openbare orde en veiligheid. De kracht van het CDA is dat wij met elkaar de eindrit hebben gehaald en dat is heel belangrijk voor het vertrouwen. We hebben binnen Gooise Meren saamhorigheid gevonden in de drie aparte kernen. Het is zaak dat nu uit te bouwen."

Het debat

GDP: 'Er zijn parkeer- oplossingen voor niet-bestaande problemen'

In het tv-debat legt presentator Sjoerd Stoop ook enkele stellingen voor aan de partijen.
Stelling: De gemeente staat er na twee jaar goed voor.
GDP: "De begroting is op orde, daarvoor krijgt het college een pluim. De harmonisering is gebeurd. De kanttekening is dat de gemeente hierdoor erg in zichzelf is gekeerd. Kijk meer op straat, voel hoe de zaken liggen."
CDA: "Het gaat goed, maar we zijn nog lang niet klaar. We hebben zorgen; zo zijn er geen woningen te vinden voor onze kinderen en daar moeten we aan gaan werken. Ook is het belangrijk dat we de kernen gaan verbinden met het openbaar vervoer."

Stelling: Gooise Meren moet op zoek naar een fusiepartner voor de toekomst.
GDP: "Nee, we zijn net gefuseerd en moeten eerst hier zaken op orde stellen en pas daarna verder kijken. Dat kijken moet met de inwoners, bijvoorbeeld middels een raadgevend referendum. Met 55.000 inwoners heb je een behoorlijke body, ongeacht of Weesp er wel of niet bij komt. Een grote Gooistad willen we vooralsnog niet."

CDA: "We hebben nu onze handen vol aan het besturen van deze gemeente voor onze inwoners. Als Weesp voor ons kiest, zijn ze van harte welkom. Voor de Gooi en Vechtstreek zou de aansluiting van Weesp een aanvulling zijn. Gooise Meren kan met Weesp erbij de mooiste gemeente van Nederland worden."

Stelling: De Brinklaan in Bussum moet autovrij worden.
CDA: "De inwoners hebben daar geen behoefte aan. Het centrum gaan we niet afsluiten voor auto's."

GDP: "Ja, bijvoorbeeld op afgesproken tijden. Ik bedoel het stuk tussen de McDonald's en de rotonde. Ik pleit voor een onderzoek om te kijken hoe men aankijkt tegen de afsluiting op gezette tijden zoals de drukke zaterdag."

Het hele interview is terug te kijken op gooitv.nl.