Abdulrahman Hammamy (37) uit Syrië werd na een jaar en acht maanden herenigd met zijn vrouw en kinderen.
Abdulrahman Hammamy (37) uit Syrië werd na een jaar en acht maanden herenigd met zijn vrouw en kinderen. Foto: Selma van der Bijl

'Mijn focus ligt op het vastleggen van ingrijpende en intieme momenten'

De Naardense fotografe Selma van der Bijl heeft de Paul Peters Fotoprijs gewonnen met haar serie 'Geluk(t)'. Ook met haar foto 'Thuisbevalling' won ze een prijs.

NAARDEN "Ik ben ongelofelijk blij en dankbaar dat ik voor het project 'Geluk(t)' de Paul Peters Fotoprijs heb gewonnen en dat het onderwerp 'Gezinshereniging' nu meer onder de aandacht komt", aldus Selma van der Bijl.

"De eerste prijs in de Kunst, Cultuur en Entertainment-categorie van de Zilveren Camera had ik niet zien aankomen. Op de Paul Peters Fotoprijs had ik gehoopt, maar had niet verwacht dat ik die zou winnen. Dat mijn serie gekozen is uit ruim 400 reportages voelt nog steeds onwerkelijk."

Kippenvel

"Afgelopen zondag was ik bij de opening van de tentoonstelling 'Canon Zilveren Camera' in Museum Hilversum en kwam er een bezoekster naar me toe. Ze vertelde me dat ze van de serie 'Geluk(t)' kippenvel kreeg. En daar doe ik het voor. Met mijn foto's wil ik graag de menselijke kant belichten en het is bijzonder als mensen geraakt worden."

Het roer om

Van der Bijl gooide in 2012 het roer om. Ze ruilde haar carrière in het bedrijfsleven in voor een studie aan de Fotoacademie in Amsterdam. Selma is in december vorig jaar afgestudeerd en heeft nu al twee belangrijke fotoprijzen gewonnen.

"De serie 'Geluk(t)' was mijn afstudeerproject. Ik heb gekozen voor het fotograferen van vluchtelingen die na vele jaren werden herenigd met hun familie. Via VluchtelingenWerk heb ik oproepen geplaatst. Met mijn serie wil ik voorbij de nummers, statistieken en oordelen. Dit zijn allemaal mensen: vaders, moeders en kinderen.

Schiphol

Op Schiphol ontmoette ik de families voor het eerst en ik zorgde ervoor dat ik hét moment niet zou missen. Het waren vaak hartverscheurende gezinsherenigingen, maar als ik achter de camera sta, ben ik met mijn vak bezig en gefocust om het juiste moment vast te leggen."

"Ik heb tot nu toe vijftien herenigingen vastgelegd, maar krijg nog steeds verzoeken om familieherenigingen te fotograferen. En daar kan ik geen nee tegen zeggen. Het geeft Selma veel voldoening dat ze, naast het vertellen van een urgent verhaal, de families blij kan maken met de foto's.

Voor de Canon Zilveren Camera, de belangrijkste journalistieke fotowedstrijd in Nederland sinds 1949, ontving Van der Bijl de eerste prijs in de categorie Kunst, Cultuur en Entertainment enkel. "Mijn werk gaat over verbinding en het vastleggen van grote gebeurtenissen. Mijn focus ligt op intieme en ingrijpende momenten, zoals de foto 'Thuisbevalling'. Het winnen van deze prijzen is een mooie aanmoediging voor het begin van mijn carrière als fotograaf. Ik wil de 'Geluk(t)'-serie graag verder uitbreiden en ook meer journalistieke en commerciële opdrachten doen, waaronder bruiloften. Aan de Paul Peters Fotoprijs is een foto-opdracht gekoppeld, dus ik mag met een nieuw project aan de slag."

De tentoonstelling met de genomineerde en winnende foto's is tot en met zondag 25 maart te zien in Museum Hilversum aan de Kerkbrink.