De leerlingen komen de Grote Kerk binnen via de rode loper.
De leerlingen komen de Grote Kerk binnen via de rode loper. Foto: Het Gooi On Stage

Het Gooi On Stage voor vmbo-leerlingen en vaklieden

NAARDEN Sommige leerlingen van het vmbo weten heel goed wat ze later willen worden, andere hebben nog geen idee. Tijdens het evenement Het Gooi On Stage in de Grote Kerk van Naarden kunnen deze leerlingen verschillende vaklieden ontmoeten en met ze in gesprek gaan om een beroepskeuze te maken.

"Om een goede keuze te kunnen maken, is het belangrijk om te weten wat het beroep inhoudt", vertelt projectleider Eleonore de Vette. Tijdens de derde Gooi On Stage op dinsdag 13 maart ontmoeten zo'n 800 leerlingen ruim 200 mensen met uiteenlopende beroepen. Deze dag krijgt op 5 april een vervolg en dan brengen de leerlingen een werkbezoek aan de professionals waarmee ze een match hebben gemaakt tijdens het beroepenfeest. "We zijn nog wel op zoek naar veertig professionals die het leuk vinden om tijdens het beroepenfeest en de Doe Dag leerlingen inzicht geven in hun beroep. Het zou heel fijn zijn als kapsters en schoonheidsspecialisten zich aanmelden om over hun beroep te praten, want van die beroepen hebben we nog geen aanmeldingen en veel meisjes op het vmbo hebben daar interesse in. Ook missen we in de groensector en dierenverzorging, bijvoorbeeld een dierenassistente, nog professionals. Wat ons is opgevallen, is dat er heel weinig mediabedrijven zich hebben aangemeld. Jammer vinden we dat, want Hilversum is de Mediastad en veel vmbo-leerlingen stromen door naar het mbo. We denken dat deze bedrijven deze leerlingen graag in dienst willen nemen als ze klaar zijn met hun opleiding."
Het Gooi On Stage wordt geopend door burgemeester Han ter Heegde en Ton Heerts, voorzitter van de landelijke MBO Raad en ambassadeur van het project. Volgens Ton is het vmbo de kweekvijver van talent, want de vmbo'ers zijn de mbo'ers van morgen. "Het is daarom heel belangrijk dat elk kind de kans krijgt te ontdekken wat hij of zij later wil worden, met alle ondersteuning die daarvoor nodig is. Ik vind dat de overheid deze jongeren meer moet motiveren voor een mbo-studie omdat we straks een groot tekort aan vakmensen, zoals in de bouw, krijgen. De komende jaren daalt het aantal jongeren in het mbo door onder andere de enorme maatschappelijke druk op jongeren om de havo en dan het hbo te volgen. De overheid moet het onderwijs zien als een langdurige investering. Een beroepsbevolking die zich gesteund voelt in scholing, in werk en in een leven lang ontwikkelen, blijft gemotiveerd om de mouwen op te stropen en aan de slag te blijven." Mensen die enthousiast over hun vak willen vertellen, kunnen zich aanmelden via www.hetgooionstage.nl.