De warmte van de handen en  persoonlijke aandacht zorgen haast direct voor een vertrouwde  sfeer.
De warmte van de handen en persoonlijke aandacht zorgen haast direct voor een vertrouwde sfeer.

Handmassage ingezet tegen eenzaamheid

NAARDEN Medewerkers en vrijwilligers van geriatrisch revalidatiecentrum Naarderheem zijn geslaagd voor de cursus 'Handmassage in de Zorg'. De gedachte hierachter is dat een massage weldaad en ontspanning kan geven aan lichaam en geest en dat geldt ook zeker voor een handmassage.

Iedereen heeft de cursus voltooid en ze hebben dinsdag hun certificaat ontvangen. De medewerkers en vrijwilligers bieden de wekelijkse handmassages aan als extra service aan de revalidanten in Naarderheem. "Handmassage kan in de geriatrische revalidatiezorg grote meerwaarde hebben, omdat ontspanning een voorwaarde is om je goed te kunnen inspannen tijdens de therapiemomenten", vertelt cursusleidster Daisy Hatusupy. "Zeker CVA-patiënten, dat zijn revalidanten die een beroerte hebben gehad, hebben moeite om hun energie goed te verdelen en de massage kan hen daarbij helpen. Een kleine handeling als een handmassage kan dan ook veel betekenen voor zowel de patiënt als de zorgverlener. Het kan angstige en onrustige gevoelens verminderen en er is een moment van echt en warm contact." De vrijwilligers en medewerkers bieden de massages aan als extra service.
Tijdens de cursus werd, naast het leren masseren, ook aandacht besteed aan hygiëne, contra-indicaties, ergonomie en omgaan met diverse ziektebeelden. In Naarderheem revalideren veelal ouderen na een CVA of een knie- of heupoperatie, maar ook mensen met de ziekte van Parkinson en longaandoeningen.

"Het geven van zo'n handmassage is uitermate geschikt om op een laagdrempelige manier contact te maken. De warmte van de handen, de geurende oliën en de persoonlijke aandacht zorgen haast direct voor een vertrouwde en ontspannende sfeer. Onze ervaring binnen zorginstellingen leert ons dat het niet alleen de cliënten, maar ook het personeel en mantelzorgers enorm veel brengt." En dat blijkt ook uit de vele hartverwarmende reacties in het gastenboek. Een patiënt schreef: 'Mijn partner is enkele jaren geleden overleden. Sindsdien ben ik niet meer aangeraakt. Ik merk dat het mij ontspant en mij erg goed doet.' Iemand anders schreef dat ze door haar val erg afhankelijk was geworden en dat ze zich ook vaak eenzaam voelt. 'Dat deze lieve groep vrijwilligers ons elke week gaat verrassen met de handmassage is ongelofelijk!'

De cursus werd mogelijk gemaakt dankzij financiële ondersteuning van de Stichting Vrienden van Naarderheem.