Afbeelding

Van broedhok tot ziekenboeg

Er staan soms de gekste dingen voor mijn garagedeur. Nu eens een paar computers, dan weer een centrifuge, een stereotoren of een geheimzinnig houten kistje met deksel en handgreep.

Aanvankelijk dacht ik dat dat kistje weer eens een zelfgemaakte speakerbox zou zijn. Bij opening werd al snel duidelijk wat het was. Er zaten drie lampen in, een rooster met fijne spijltjes, een hygrometer en een lange thermometer met een rood streepje bij de 100. Ik wist het vrijwel meteen zeker: dit moest een soort broedmachine zijn. Er zat bovendien een soort regelbare thermostaat aan de buitenkant, dus het kon niet missen. De eigenaar meldde zich en mijn veronderstelling bleek juist. Het was een broedhok van zijn vader om er postduiveneieren in uit te broeden. Deed geen dienst meer en moest weg. Dus even neerzetten voor de garage aan de Boslaan en alles zou goed komen.

Het kwam zelfs méér dan goed. Eerst wist ik me met de houten kist geen raad, maar ineens brandde het ideeënlampje! Ik ging de kist doneren aan het Vogelasiel in Naarden, ooit opgericht door mijn goede vriend Barend van Ingen, allang niet meer onder ons. Zo gezegd, zo gedaan. Ik op weg naar het Vogelasiel. Ik werd daar allerliefst te woord gestaan door Eline, die graag de kist in ontvangst nam. Heel handig om er gewonde of herstellende vogels tijdelijk in onder te brengen. Een fraai staaltje van echte recycling. Ga eens kijken in Naarden en aarzel niet een gift te doen.