Afbeelding
Foto:

Een uitgelezen boek

Het Spiegel

Geschiedenis van een villawijk van 1874 tot heden. Historicus en Spiegelbewoner Paul Schneiders stelde het boek samen dat in 2010 uitkwam.

Dat was hem wel toevertrouwd; in de jaren daarvoor beschreef hij de historie van Bussum in drie delen onder de titel Buitengewoon Bussum. Ook de geschiedenis van het Spiegel deelt hij in in drie periodes en hij plaatst de historie in het brede kader van de ontwikkelingen in Nederland. 1874 was het jaar dat er voor het eerst treinen stopten in Bussum. Daarmee begon een periode van snelle groei, instroom van kapitaalkrachtige nieuwe inwoners en van nieuwelingen die de wereld van geld, kunst en cultuur meebrachten en verder ontwikkelden. Grote kavels, waar in één villa een gezin met personeel kwam te wonen, werden in de decennia erna steeds verder opgedeeld. Flatgebouwen kwamen niet zelden in de plaats van villa's met tuinen. Het Spiegel is nu een beschermd dorpsgezicht. Het gebonden boek telt 145 bladzijden met vele foto's en kaartjes. Uitgeverij Van Wijland in Laren gaf het boek uit.

Wilt u dit boek kopen? Enige exemplaren zijn te koop voor 18 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.