Afbeelding
Foto:

Een uitgelezen boek

Vaarwegen in het Gooi

Dit boekwerkje is een rapport van PW van Hilversum, uitgegeven in 1980, vanwege het voornemen
om een nieuwe schutsluis 't Hemeltje te bouwen. Vanwege grotere vrachtschepen en sterk uitbreidende recreatievaart wilde men die vernieuwen. De nieuwe sluis kwam er niet.

In de hoofdstukken ervoor wordt het ontstaan en de functie van de waterwegen beschreven zoals de 's-Gravelandse Vaart, Gooische Vaart, de Muider- en Naardertrekvaart, Karnemelksloot en Het Luie Gat. Ook wordt de vaarwegensituatie rond 1925 beschreven. Toen kwam men tot de conclusie dat voor het scheepsvaartverkeer van en naar Hilversum een kanaal (Hilversums Kanaal) en een schutsluis bij boerderij 't Hemeltje noodzakelijk was. Deze kwam er in de crisisjaren '30. Hoofd-ingenieur van de provinciale waterstaat van Utrecht, ir. A.A. Mussert, speelde toen als technisch adviseur een belangrijke rol. Later zou hij de N.S.B. mede oprichten. Het rapport bevat uitklapkaarten en -tekeningen vele oude foto's en prenten. Het aantal bladzijden is 104. Pagina's laten in dit gelijmde boekwerk snel los.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 12 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken.
De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretaniƫ.