De Grote Kerk is al jaren het toneel van deze kunstbeurs.
De Grote Kerk is al jaren het toneel van deze kunstbeurs. Foto: Kunst en Antiek Weekend

Kunst en Antiek Weekend Naarden

NAARDEN Wie zin heeft in een rondje kunst, cultuur en antiek dicht bij huis kan vanaf donderdag zijn of haar hart ophalen in Naarden-Vesting. In en om de Grote Kerk staan zo'n 65 exposanten te trappelen om de (beginnende) kunstliefhebber te ontvangen en te verleiden.

De beurs is verdeeld over de Grote Kerk en twee paviljoens. Dit jaar is er ook een thema bedacht: 'Dit is Holland'. Volgens de woordvoerder heeft een flink aantal exposanten zich vol overgave op dit thema gestort. Een aantal heeft, naast hun vaste collectie, speciaal iets voor deze expositie en het thema gemaakt. "Herkenbaar voor Nederland, maar niet typisch iconisch zoals bijvoorbeeld landschappen. Het thema is een mooie aanvulling op de vaste collecties van de exposanten."

Er is ook een mini-expositie, samengesteld door kunstexpert Willem de Winter, die aanhaakt bij het thema. Bezoekers krijgen direct bij binnenkomst de evolutie van vier eeuwen Hollandse schilderkunst voorgeschoteld. De Winter, bekend van televisie, heeft deze mini-expositie op verzoek van de organisatie samengesteld. "Een mooi overzicht van bekende oude meesters tot opvallend hedendaagse schilders", aldus de woordvoerder. Daarnaast zijn er gratis rondleidingen gegeven door Roel Houwink. Deze Amsterdamse antiquair en kunstexpert neemt bezoekers mee langs verschillende werken die hij zelf heeft uitgekozen.

Antiek, fotografie en techniek

Maar er is meer. Volgens de organisatie is het niet enkel antiek en oude kunst wat de klok slaat. Ook voor jongere bezoekers is de beurs aantrekkelijk gemaakt. "We doen dat met interessante objecten en moderne, hedendaagse kunst en fotografie." Van voornamelijk antiek heeft de beurs zich geƫvolueerd tot een beurs met ook hedendaagse kunst en techniek, met ook Nederlandse designers en ontwerpers.
Een mooi voorbeeld is volgens de woordvoerder ook de samenwerking van een van de exposanten met het Franse kunstenaarsduo Ravage. Ook zij hebben zich op het thema, weliswaar met een knipoog, gestort. Tot slot is de beurs op vrijdag ook in de avond geopend en er is een speciale Hollandse avond. De organisatie rekent ook dit jaar weer op ruim 11.000 bezoekers. Een stabiel aantal, de laatste jaren. "We zijn daarmee echt een van de grotere beurzen, maar we zijn ook blij dat zo'n 80 procent van de exposanten terugkeert."

De beurs is van donderdag tot en met zondag. Meer informatie staat op www.kunstenantiekweekend.nl. Kaarten kunnen online of aan de deur worden gekocht.