Het Bijenhuisje is, naast alle vrijwilligers, het hart van de vereniging.
Het Bijenhuisje is, naast alle vrijwilligers, het hart van de vereniging. Foto: Yvette de Vries

Imkervereniging Bussum ziet ledenaantal explosief groeien

Dat bijen in de belangstelling staan merken ze ook bij de Bussumse imkervereniging. Ze spelen daar op in met imkercursussen en rondleidingen.

BUSSUM In 1918 werd Imkervereniging Bussum opgericht. De oprichters konden toen, 100 jaar geleden, niet vermoeden dat imkeren zo zou toenemen in populariteit. Zondag werd tijdens de nieuwjaarsborrel teruggekeken op de afgelopen periode, maar ook vooruitgeblikt.

Na de toespraak door voorzitter Ron Huisman werd een speciaal ontworpen bord onthuld, gemaakt door twee kunstenaars uit Drenthe. Zij maakten ook het bord ter nagedachtenis aan het vorig jaar overleden lid Joop de Heer. Dat bord prijkt sinds vorig jaar op het voormalige geitenstalletje dat nu in gebruik is als educatieve ruimte. "De Heerenstal, als eerbetoon aan dit bijzondere oud-lid", aldus Huisman. Het bord ter ere van het 100-jarig bestaan heeft een plek gekregen bij de ingang van het Bijenhuisje, waar de vereniging sinds 1951 jaar haar thuisbasis heeft.

'We zijn natuurliefhebbers'

De imkervereniging draait volledig op vrijwilligers en een paar daarvan werden door de voorzitter in het zonnetje gezet. Zoals Lea de Graaf en Ben Bus, maar ook secretaris Dirk van Dijk. De imkervereniging is vooral de laatste zeven jaar hard gegroeid, vertelt Dirk. "Van 35 leden in 2011 tot 99 leden in dit lustrumjaar." Deels komt dat door de cursussen die de vereniging geeft, waarbij ze elk jaar zo'n achttien nieuwe imkers opleiden. "Maar we hebben de wind ook mee", aldus de secretaris. Het bewustzijn van het belang van biodiversiteit en de rol van bijen neemt toe. De mensen die ze jaarlijks opleiden tot imker hebben in ieder geval één ding gemeen: het zijn volgens Dirk grote natuurliefhebbers.

De toenemende maatschappelijke belangstelling zorgt er ook voor dat steeds meer bedrijven en scholen zich bij de vereniging melden voor een rondleiding. "En dat leidt vervolgens weer tot nog meer bewustwording", weet Dirk te vertellen. De meest gestelde vraag van 'buitenstaanders'? Dirk lacht: "Die gaat altijd over het steken. En ik heb het eens bijgehouden. Vorig jaar ben ik minder dan tien keer gestoken." Hij legt meteen uit dat de frequentie waarmee bijen steken grotendeels afhangt van het soort bijen waarmee je werkt. En dat zijn er nogal wat. Zelf werkt Dirk met Buckfastbijen. "Dat zijn erg lieve bijen en bovendien zijn ze heel gezond en halen ze veel honing op." Voor Dirk genoeg reden om juist dit bijenvolk te houden.

Een mooi bruggetje naar 'de mens' achter de imker. "Het begint met liefde voor de natuur, maar je moet ook de rust en het respect hebben om met bijen te werken. Dat is wat ons als imkers bindt." Soms gaat de liefde ook over van ouder op kind, zoals bij Dirk. In zijn familie zijn tal van imkers. De zestien korven die hij heeft, vindt hij een mooi aantal. Veel zijn het er volgens hem beslist niet.

'De meeste vragen die we krijgen, gaan over hoe vaak ze steken'

Bijenzwermen

Volgens Dirk komt het weleens voor dat, vooral in de periode mei tot en met juli, een deel van een bijenvolk onder leiding van de bijenkoningin gaat zwermen. "Je hoort dan een reusachtig gezoem en soms zie je dan dat ze zich ergens nestelen." Meestal is dat aan een tak. Dat kan erg lastig zijn in een tuin en de vereniging heeft dan ook een aantal imkers beschikbaar die de bijenzwerm dan komen ophalen.

Samenwerking

De verschillende imkerverenigingen uit de regio zoeken ook steeds meer naar samenwerking. "Een goede ontwikkeling", aldus de secretaris. De besturen van deze verenigingen uit de buurgemeenten waren dan ook aanwezig op de nieuwjaarsborrel.
Tot slot vertelt Dirk dat er ook nog een boek komt over 100 jaar Imkervereniging Bussum. De verwachting is dat het boek tegen het einde van het jaar gepresenteerd wordt.