Gezellige borrel met leden en oud-leden.
Gezellige borrel met leden en oud-leden. Foto: Bob Awick

Zwem- en Poloclub De Otters kijkt terug op mooi 60-jarig jubileum

Zwemles, wedstrijdzwemmen, waterpolo en gehandicaptenzwemmen. Z&PC De Otters Het Gooi vierde dit jaar hun 60-jarige bestaan.

BUSSUM Zeker tienduizenden mensen uit Bussum, Naarden en omgeving hebben leren zwemmen bij Z&PC De Otters Het Gooi. Met als standplaats zwembad de Zandzee biedt de zwemvereniging al zestig jaar zwemles in alle soorten en maten. De club blijft zich ontwikkelen.

Afgelopen zaterdag kwamen de leden van de vereniging samen voor een gezellige borrel. Een leuke afsluiter na een jaar vol festiviteiten. Hierbij was het met name de bedoeling dat de afzonderlijke leden elkaar wat beter leerden kennen. Daarom werden er bijvoorbeeld estafettewedstrijden gehouden waarbij de waterpoloërs het opnamen tegen de wedstrijdzwemmers. Twee takken binnen de vereniging die elkaar normaal gesproken niet veel zien. Ze trainen namelijk op eigen tijden in de Zandzee.

De zwemvereniging had ook bedacht om afgelopen zomer een zogenoemde Vestingswim te houden door de grachten van Naarden. Dit onder leiding van de meest bekende zwemmer van de club: Ferry Weertman, die onder andere Olympisch kampioen openwaterzwemmen is. Dat festijn ging helaas niet door vanwege de slechte waterkwaliteit. Toch vertelt Peter Weertman, voorzitter van de club, terug te kijken op een heel leuk jubileumjaar. "Ja, het was een gezellig samenzijn, zoals we gepland hadden. Je ziet dat wij ook echt een hele gezellige vereniging zijn. Samen trainen en daarna wat drinken is heel gewoon. Bijvoorbeeld in het weekend zwemmen we baantjes en daarna drinken we koffie en neemt iemand koek of chocolade mee."

De Otters willen de komende tijd blijven werken aan het aantrekken van nieuwe leden. "Wij werken als vereniging met vrijwilligers. Iedere zondagochtend staan ze trouw klaar bij het leszwemmen in de Zandzee. Van zwemdiploma A tot de zwemvaardigheidsdiploma's, snorkelen, balvaardigheid, reddingzwemmen: alles wordt begeleid. Maar we hebben natuurlijk ook het wedstrijdzwemmen, het waterpolo en het gehandicaptenzwemmen. Hierbij hebben we wel wachtlijsten, want het biedt ook veel uitdagingen om extra zwemwater in te plannen met de gemeente en het badwater is best prijzig. Toch willen wij de plek zijn waar op zwemgebied alles te halen is."
Weertman vertelt dat er veel talenten in huis is. "Wij zijn echt een kweekvrijver voor talent. Maar wie er echt voor wil gaan, moet elders trainen. Op plekken met de beste trainers en faciliteiten."

Waar de club tegenaan loopt is dat jongvolwassenen zodra ze gaan studeren niet meer zes keer in de week intensief kunnen of willen trainen. Het is nu óf veel trainen óf helemaal niet. Er is geen tussenweg. "In dat gat willen we springen. We denken dan het opzetten van een uur voor mensen die sportief willen zwemmen zonder direct aan wedstrijden mee te doen. Misschien een keer een kilometerwedstrijd op de plassen, zoiets. Een leuke training dus op eigen niveau zonder wedstrijdelement. Daar gaan we snel werk van maken."