Dick Kluyver trok veel bekijks in de bibliotheek in Bussum met zijn zelfgemaakte vliegtuigjes.
Dick Kluyver trok veel bekijks in de bibliotheek in Bussum met zijn zelfgemaakte vliegtuigjes. Foto: Bob Awick

'Niets waardevoller dan knutselen'

Naarder Dick Kluyver (57) stopte met zijn klusbedrijf, maar heeft een nieuwe missie gevonden: hij maakt speelgoed van afvalmateriaal.

NAARDEN-BUSSUM "Ik wil jongeren en volwassenen achter de laptop en het mobieltje vandaan zien te krijgen door ze speelgoed te laten maken van afvalmateriaal. Simpel, maar daar kun je wel veel plezier aan beleven", aldus Kluyver. "Ik wil mensen de magie van het leven laten ontdekken."

Kluyver geeft al regelmatig workshops en demonstraties op verschillende basis- en middelbare scholen in de regio en in Amsterdam. Afgelopen week nog trok hij bekijks in de bibliotheek in Bussum, waar hij zijn zelfgemaakte vliegtuigjes met behulp van een stuk karton liet vliegen. Ook door hem ontworpen windwagentjes reden dankzij de gecreƫerde luchtstroom vrolijk rond. Verbaasde gezichten van bezoekers. "Hoe kan dit? Het is eigenlijk heel simpel. De wagentjes en vliegtuigjes kun je maken van rietjes, een velletje uit het telefoonboek, Donald Duckpapier en een stuk karton", zegt Kluyver. "En het kost niets."

Op straat spelen

"Ik erger me vaak aan jongeren die de hele dag bezig zijn op sociale media. Vroeger bestond dat niet. Als kind speelde ik in Bussum op straat met vriendjes. We waren heel creatief, maakten van alles en hadden daar plezier in. Dat is wat ik de jeugd van nu ook weer wil leren. Er is meer dan het mobieltje en internet. Creatief denken is helemaal niet zo moeilijk. Het enige dat je moet doen, is verder denken dan je neus lang is. Ga samen leuke dingen knutselen."

Zelf werkt Dick graag met zijn handen en hij vindt het leuk om bijzonder speelgoed te ontwerpen. "Ik wil proberen om van de workshops mijn beroep te maken. Naast scholieren wil ik graag ook vaders en moeders uit hun bedrijven halen om ze een paar uur te laten ontspannen met mijn 'speledingetjes'. Ook op feesten en partijen wil ik mijn kunsten graag vertonen. Tot nu toe heb ik alleen maar positieve reacties gekregen. Mensen zijn verbaasd wat je met eenvoudige materialen kunt doen en ook hoe je met de luchtstroom kunt spelen."

Creatieve workshops

'Ik probeer van de workshops mijn beroep te maken'

De Naarder vindt het geweldig om technisch bezig te zijn maar heeft ook een opleiding creatieve bezigheidstherapie gedaan. Hij werkte een aantal jaren als pedagogisch medewerker op een kinderopvang in Bussum. "Ik heb ook veel inspiratie opgedaan bij de Stichting NME Natuur en Educatie. Veel geleerd. Na een training bij Technokids Groenland mocht ik voor de klas staan om mijn ambities te verwezenlijken", vertelt Kluyver enthousiast. Dat gaf hem het duwtje in de rug om in de nabije toekomst creatieve workshops te gaan geven voor jong en oud. Inmiddels stond hij al op het Vitus College en krijgt het Gooisch Lyceum binnenkort ook een demonstratie. Kluyver: "Wat ik graag wil, is een competitie met mijn 'speelgoed' organiseren tussen Gooise scholen. Ik wil ouders laten zien dat het niet uitmaakt hoeveel geld je hebt. Er is niets waardevoller dan samen knutselen. Kinderen vinden het geweldig om zelf iets in elkaar te zetten. Dat is nog leuker dan speelgoed in de winkel kopen. Als je eenmaal gewerkt hebt met afval kun je er niet meer mee ophouden. Als je dat kunt combineren met het gelukkig maken van kinderen is dat mooi meegenomen. Dat geeft mij meer voldoening dan het winnen van de postcodeloterij."