Er werd deze week nog druk gewerkt.
Er werd deze week nog druk gewerkt. Foto: Bob Awick

Raad vergadert vandaag voor het eerst in nieuwe raadszaal

Een nieuwe gemeente met nu eindelijk ook een geheel vernieuwd gemeentehuis. Alles is zo'n beetje klaar en het openingsfeest wordt al voorbereid.

GOOISE MEREN Na een ingrijpende verbouwing beschikt de gemeente Gooise Meren nu over een compleet vernieuwd gemeentehuis in Bussum. Het is ruim, modern en licht geworden. Op zaterdag 17 februari is iedereen welkom op het openingsfeest van 14.00 tot 17.00 uur.

Deze week werden er nog wat technische zaken afgehandeld in de totaal vernieuwde raadszaal, die vandaag, 24 januari, officieel in gebruik wordt genomen door de gemeenteraad. De verbouwing van het uit 1961 daterende gemeentehuis heeft zo'n acht miljoen euro gekost. Anderhalf jaar hebben de werkzaamheden geduurd. Niet alles liep op rolletjes, want door bouwbedrijf Van Schaik werd meer asbest aangetroffen dan verwacht, waardoor de werkzaamheden tien weken langer gingen duren.
Architectenbureau De Zwarte Hond is verantwoordelijk voor de metamorfose zodat alle 350 ambtenaren hier nu flexibel kunnen werken. Dit jaar wordt ook het plein voor het raadhuis opgeknapt. Er komt meer groen en er kan in de toekomst ook geparkeerd worden.
De inwoners van Gooise Meren zijn welkom op het openingsfeest. Er zijn rondleidingen door het gemeentehuis en er treden koren op. Zij zingen onder andere een nieuw lied voor Gooise Meren, speciaal voor deze feestelijke gelegenheid gecomponeerd. De Historische Kring is er met een expositie met foto's van Gooise Meren, gemaakt door de inwoners zelf. De nieuwe raadszaal is op die dag ook geopend voor het publiek.

Nieuwe raadszaal

Na twee jaar vergaderen in het Stadhuis in Naarden vergadert de gemeenteraad vanavond voor de eerste keer in de nieuwe raadszaal in het gemeentehuis in Bussum. Rick Nederend, raadsadviseur Communicatie: "De raadszaal heeft een frisse en moderne uitstraling gekregen en is voorzien van nieuw meubilair en de nieuwste technieken om de raadsvergaderingen en Politieke Avonden ook live uit te kunnen zenden via
internet. Iedereen kan op ieder moment en vanaf elk device de raadsvergaderingen in beeld en geluid volgen." Een en ander is overigens ook te volgen op een reuze scherm in de zaal.

De publieke tribune telt nu dertig zitplaatsen. "Bij drukte hebben we een uitwijkmogelijkheid op de eerste verdieping", zegt Nederend. De raadsadviseur laat weten dat alle ramen zijn vervangen, inclusief HR+-glas. Dat geldt overigens voor het hele gemeentehuis. "Verder is hier asbest verwijderd, isolatie aangebracht op de gevels, zijn de elektrische installatie en de verlichting vervangen en zijn er aanpassingen gedaan bij de publieke tribune. Het klimaatbeheersysteem is aangebracht en de lichtkoepels zijn vervangen. Ook is er een nieuwe entree gekomen, met daardoor een meer open karakter."

De afgelopen dagen is in de raadszaal nog gewerkt aan een extra vaste camera en nieuwe meubels voor de burgemeester en de griffier. "Het is de modernste raadszaal van de hele regio geworden."

'We hebben nu de modernste raadszaal van de hele regio'