Hot Yoga draait om aandacht en focus.
Hot Yoga draait om aandacht en focus. Foto: Bob Awick

Hot Yoga is voor iedereen

NAARDEN De Hot Yoga Studio Gooi van Sharon Vreugdehil is na vijf jaar al een begrip in het Gooi geworden. Niet zo verwonderlijk, want de huisvesting in 'de witte moskee' aan de Comeniuslaan is zeer opvallend. Hot Yoga bestaat uit een serie klassieke yogahoudingen die in een verwarmde ruimte wordt beoefend. Een complete work-out voor iedereen.

Sharon is de eigenaresse van de studio, die recent een complete metamorfose heeft ondergaan. Zij ontvangt in haar lessen jong en oud, mannen en vrouwen, mensen die heel lang fysiek niks hebben gedaan, maar toch nieuwsgierig zijn wat yoga voor hen kan betekenen. Maar ook mensen die al veel sporten, zoals marathonlopers en triatleten die hot yoga als goede aanvulling zien om de spieren soepel te houden, de concentratie te versterken of het herstel te bevorderen. Kortom, de lessen zijn voor iedereen.
"Je bepaalt zelf je tempo, want ieder lichaam is anders. Je kunt yoga niet goed of slecht doen. Het belangrijkste is dat je je focust. Soms hoor ik mensen zeggen: maar ik ben niet flexibel of ik kan dat niet. Maar daar kom je juist voor. Als je discipline kunt opbrengen, vaak de grootste uitdaging in ons drukke leven, dan zul je verbaasd staan wat voor transformaties er fysiek en mentaal plaatsvinden."
"De houdingen combineren kracht, flexibiliteit, balans en uithoudingsvermogen. Je inzet wordt beloond met een sterker, slanker en leniger lichaam. Op geestelijk vlak versterk je je zelfvertrouwen, geduld en zelfbeheersing en je verbetert je concentratievermogen. De warmte zorgt ervoor dat spieren, bindweefsel en gewrichten op een veilige manier opgerekt worden en het stimuleert de genezing van bestaande blessures. Ook bevordert de warmte het reinigingsproces."
Hot yoga is goed tegen allerlei kwaaltjes, van burn-outs tot reuma. "Je ligt op je matje en eigenlijk gebeurt het als vanzelf. Hot yoga is ontdaan van spirituele verhalen. We doen geen ohms, maar we werken wel ongemerkt alle chakra's af. Je moet het zien als het schoonmaken van je organen. We werken goed aan onze ademhaling en dat werkt. De meeste mensen hebben toch een drukke ochtend of werkdag achter de rug voor ze de les in komen. Na een uurtje yoga zijn ze allemaal rustig. We werken met meditatie in beweging. In de les wordt niet gesproken door de cursisten. Ik wil een goede groepsenergie. Mensen bepalen zelf hun tempo en bewegen rustig in hun eigen ruimte."
Sharon is haar yogapad zelf gestart bij Bikram Yoga Amsterdam. Maar nadat ze yogagoeroe Bikram zelf had ontmoet, besloot ze dat zijn pad niet de hare werd. "Ik zag hebzucht en intimidatie. Daar wilde ik niets mee te maken hebben, hoewel ik enorm veel respect heb voor wat hij heeft neergezet. Uiteindelijk heb ik in Thailand mijn teacherdiploma gehaald bij Absolute Yoga, opgezet door ex-Bikrammers. De lessen die wij geven zitten heel ingenieus in elkaar, geïnspireerd door Bikram. Hij heeft echt bewezen dat je met deze oefeningen veel zelf kunt doen om aan je gezondheid te werken. De houdingen gaan een stuk dieper dan je van de buitenkant kunt zien. Hoe vaker je het doet, hoe interessanter de serie wordt en hoe meer je eruit kunt halen."

www.hotyogastudiogooi.nl