De spraakmakende documentaire over een boerenbedrijf.
De spraakmakende documentaire over een boerenbedrijf.

'Het mysterie van de melkrobots' in Filmhuis

BUSSUM 'Het mysterie van de melkrobots', de spraakmakende documentaire over een boerenbedrijf, is maandag 22 januari om 20.00 uur te zien in Filmhuis Bussum.

In deze documentaire volgt filmmaker Vuk Janic de Brabantse boer Jan van Rijthoven in zijn radeloos makende strijd tegen de distributeur van de melkrobots, die hij voor veel geld heeft aangeschaft, maar niet voldoen.
Boeren zijn onmisbaar, nemen grote risico's en werken harder dan bijna iedereen. Maar als het even niet goed gaat, komen ze meteen onder immense druk te staan: de kleine man tegenover de grote corporaties.

Na een grote investering weigerden de koeien gemolken te worden door machines

Enige jaren geleden besloot Van Rijthoven te investeren in melkrobots voor zijn 300 koeien, maar na een tijdje weigerden ze om door de machines gemolken te worden. Zijn bedrijf leidt daardoor enorme schade en het zet zijn gezin onder grote druk. 'Het is uitbreiden of opgeven' wordt in de documentaire gezegd en dat staat in schril contrast met het beleid van de overheid om kleinschaligheid en biologisch boeren te stimuleren.

Na afloop van de film is er een gesprek met Stef Freriks, de energetisch coach die in de film ook aan het woord komt en die de familie Van Rijthoven en een aantal andere families begeleidt.