De vier jonge musici treden voor het eerst op.
De vier jonge musici treden voor het eerst op. Foto: Nancy Molle

'We willen ook jongeren bereiken'

BUSSUM Voor het zingen van Verdi is hij nog te jong, maar zaterdag brengt Daniël Attema met zijn drie vrienden, onder de naam Quattro Voci, wel stukken van Vincenco Bellini en Wolfgang Amadeus Mozart ten gehore. De vier studenten van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten geven dan, onder begeleiding van pianist Carl van Kuyck, in de kerk van het Apostolisch Genootschap Bussum een concert.

Het geld dat ze verdienen met het concert steken ze weer in hun opleiding, vertelt Daniël. Zo wil hij zelf nog een aantal masterclasses volgen, hij was al een keer op Sicilië, en gaat Lucie van Ree naar België voor lessen bij een zangpedagoog. Maar minstens zo belangrijk vinden ze het om het publiek een leuke avond te geven en klassieke muziek te promoten. Daarbij willen ze ook de jeugd stimuleren om te komen. "We hebben een speciale ticketprijs voor jongeren onder de 25 jaar", aldus het in Weesp opgegroeide zangtalent.
Daniël (24), Lucie (23), Natascha Molly (22) en Richard Wanders (23) kennen elkaar van hun opleiding Muziektheater Klassiek aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. Tenor Richard is eerste jaar Master, de andere drie zitten in hun vierde en laatste jaar Bachelor. De opleiding is vrij nieuw en wijkt af van de traditionele opleiding voor operazanger. "Het is een academie voor muziek, musical en theater", legt Daniël uit.

"De meeste operazangers worden opgeleid gericht op voornamelijk de stem en wij krijgen ook acteer- en danslessen. Dat geeft meer diepte en ook voor operazangers wordt performance steeds belangrijker." De vrienden zouden eerst eigenlijk ergens anders optreden, maar toen dat niet doorging, kwam de kerk in het vizier. Er is plek voor 300 tot 350 gasten en er zijn inmiddels al een flink aantal kaarten verkocht.

Repertoire

Het repertoire dat ze uitgekozen hebben is behoorlijk divers. "We hebben gekeken naar wat leuk is om naar te luisteren en het mocht niet te eentonig zijn." Het resultaat is een gevarieerd programma, van solo-optredens tot kwartetten en van lichte muziek tot opera. Van Mozart en Saint-Saëns tot Menotti en Bellini: een mix van de persoonlijke voorkeuren van Lucie, Natascha, Richard en Daniël. Ook hun stemmen zijn gevarieerd: Natascha is sopraan, Lucie alt-mezzo, Richard tenor en Daniël is een bariton.

Het concert begint om 19.30 uur. Kaarten kosten 20 euro (10 euro voor jongeren onder de 25 jaar) en zijn te verkrijgen door een mail te sturen naar quattrovoci2018@gmail.com.