Mooie actie van Rugbyclub 't Gooi.
Mooie actie van Rugbyclub 't Gooi. Foto: Bob Awick

Coach Gardiner heeft als doel: spelen van de finale om nationale titel

De rugbyspelers van 't Gooi waren gewaarschuwd voor de eerste wedstrijd in de kampioenspoule tegen Oemoemenoe. Toch won Naarden met 34-15.

NAARDEN Na deze overwinning konden de Gooiers een dag later in hun clubhuis De Poort zonder schroom het 85-jarig bestaan van de club vieren.

De Poort dateert nog uit de tijd dat 't Gooi elders in Naarden speelde en het clubhuis in de Vesting was. De afgelopen 35 jaar wordt er op Sportpark Naarden gespeeld. 't Gooi, opgericht in 1933, behoort tot een van de oudste clubs van Nederland. Historische bespiegelingen waren aan de mannen in het veld op deze kille zaterdagmiddag niet besteed. Winnen was noodzakelijk om niet direct achterop te raken in de strijd om het Nederlands kampioenschap. De doelstelling is het spelen van de finale om de nationale titel. Daarvoor moet de ploeg van coach Zane Gardiner op 28 april minimaal tweede staan.
Aanvoerder Hugo Langelaan wist dat het lastig zou worden tegen Oememenoe uit Middelburg: "Zij hebben met een aantal buitenlandse spelers een sterke ploeg en waren goed voorbereid. Over twee keer veertig minuten waren wij uiteindelijk toch de betere ploeg. Je kon vandaag zien dat de strijd om de nationale titel is begonnen. Je moet constant alert blijven en fouten worden afgestraft. Je zag dat we even niet bij de les waren en try's tegen kregen nadat wij hadden gescoord. In het begin van de tweede helft ging het wat moeizaam. Beide ploegen wisten in twintig minuten niet te scoren. We hebben een jonge, ambitieuze en talentrijke ploeg met een gemiddelde leeftijd van 23 jaar. Als het even niet lukt moet je rustig blijven. Nadat we in het laatste deel van de tweede helft weer in onze vaste basispatronen gingen spelen, kregen we de wedstrijd weer onder controle. Zo konden we de zege veiligstellen."

De 27-jarige fors gebouwde Langelaan, die tien jaar geleden naar Nederland kwam om internationale bedrijfskunde te studeren, gaat voorop in de strijd. De halve Zwitser, afkomstig uit Montreux met een Zwitserse moeder en een Nederlandse vader, moet volop aan de bak. Naast de competitiewedstrijden speelt hij met nog meer spelers uit zijn team in februari en maart ook drie interlandwedstrijden. "Dat is niet lastig, maar juist een voordeel", vervolgt Langelaan, nu vijf seizoenen bij 't Gooi. "Je speelt op een hoger niveau en daar word je alleen maar beter van. Als je geen blessures oploopt, kom je juist sterker terug. Daarnaast trainen we in die periode ook zeker één keer in de week bij de club met de spelers die niet zijn geselecteerd."

De thuisploeg met zes buitenlandse spelers kwam furieus uit de startblokken. Na vier minuten stond het al 7-0 door een try van Huy van Vliet en de conversie van Melvin Gale. Dat wekte de verwachting dat het een monsterscore zou worden. Het pakte anders uit. Oemoemenoe speelde op het randje van het toelaatbare en kwam na de try van Nick Calvin terug tot 14-10. Bij de rust stond het 24-10 door Harry Lyford en James Calvin. Nadat de Zeeuwen na 20 minuten in de tweede helft terugkwamen tot 24-15, maakten Gale met een penaltykick en Arno van Makkum met een mooie try aan alle onzekerheid over een goed resultaat een eind.