De band Cloudy Daze is vorig jaar toevallig ontstaan.
De band Cloudy Daze is vorig jaar toevallig ontstaan.

Cloudy Daze heeft eigen sound met invloeden uit jaren 60, jazz en country

De band Cloudy Daze bestaat uit vijf enthousiaste jonge muzikanten. Donderdag staan ze in de Vorstin in Hilversum in de finale van de bandbattle 'Music Masters 2018'.

NAARDEN De band is in februari vorig jaar toevallig ontstaan. Thomas Scherder en Michiel Bakker zongen samen als het duo The Whistlers. "We gingen met zijn tweetjes de studio in om onze muziek op te nemen, maar het leek ons leuker om dat met meer muzikanten te doen", vertelt MIchiel.

"Ik kende Cars Klappe en Rens van der Sluis en heb hen gevraagd of ze ook langs wilden komen voor een muzieksessie met zang en gitaar. En het mooie was dat we meteen een klik hadden. We hebben samen gerepeteerd en dachten: dit voelt goed. En zo is de band ontstaan. Maar welke naam geven we onze band? Rens en ik waren aan het brainstormen en toen kwam ik op 'Cloudy Days' omdat onze muziek een beetje dromerig is en Rens maakte er 'Cloudy Daze' van, waarbij 'Daze' het psychedelische aspect belicht."

Eigen muziek

Iedereen in de band schrijft zijn eigen muziek. Thomas: "Ik ben geïnspireerd door muziek uit de jaren 60, The Beatles, The Moody Blues en singer-songwriters met een eigen sound. Op mijn negende ben ik bij het Nationaal Kinderkoor in Amsterdam gegaan en zongen we klassieke muziek. Rond mijn twaalfde jaar ben ik gestopt met zingen en ben ik gitaar gaan spelen om popmuziek te maken." Cars wilde rond zijn twaalfde rapper worden. "Ik was toen met hiphop bezig en speelde 'Guitar Hero', een spel waar je op een nepgitaar zonder snaren muziek maakt. Dat vond ik zo leuk dat ik toen samen met mijn moeder een elektrische gitaar heb gekocht. Als ik gitaar speel, kan ik mijn gevoelens uiten en zo is de liefde voor de muziek ontstaan. Ik schrijf mijn eigen muziek, geïnspireerd door Jimi Hendrix en Bob Dylan. Nu studeer ik International Business and Languages, waar Rens ook op zit, maar ik weet voor 100 procent dat ik verder wil in de muziek. " Rens is begonnen als gitarist en houdt van country en oude jazz en is bij de band gekomen als gitarist. Maar vier gitaristen werd een beetje te veel. "Rens speelde spontaan een liedje op de basgitaar en sindsdien is hij onze bassist", aldus Michiel. "De eerste cd die ik hoorde was van The Doors met 'L.A. Woman' en ik vond het helemaal te gek. Ook luisterde ik naar rapmuziek en op mijn veertiende vond ik punkmuziek leuk. Mijn echte muziekkeuze kwam rond mijn achttiende jaar en dat is oude jazz en klassieke muziek, en dan vooral operettes, en daar ligt ook mijn passie als ik melodieën schrijf. Wat ik ook weet, is dat we zeker gaan doorbreken met onze band. Daar heb ik alle vertrouwen in."

"We schrijven dus onze eigen liedjes en die hebben we toen in de studio voor elkaar gespeeld. Zo kwamen we erachter dat we voor het ritme een drummer nodig hadden omdat wij vieren gitaar spelen en zingen", aldus
Thomas. "Michiel en ik zaten op de PACT+, een school voor theater, dans, muziek en musicproduction in Amsterdam, en kenden Sam Johan Jansen, die drummer is. Hij is onze drummer geweest afgelopen jaar, maar helaas hebben we in het najaar afscheid van hem moeten nemen. Via een oproep op onze Facebookpagina hadden we al een ruim aanbod aan nieuwe drummers gevonden, waarvan Jeroen Los de gelukkige is geworden. Onze muziek is een mooie combinatie van ballads met tempo en daartussen zitten ook veel ritmesoorten zoals walsmuziek. We spelen muziek uit de jaren 60, upbeatpop en rockmuziek met een vleugje oude jazz. Het zijn aanstekelijk liedjes voor jong en oud."

Leukste optreden

De band speelt aanstekelijk liedjes
voor jong en oud

Cloudy Daze heeft vorig jaar 25 keer opgetreden op onder andere festivals, buurtfeesten, poppodia en Serious Request. Cars vertelt dat een van de leukste optredens was bij P60 in Amstelveen. "We speelden voor een groot publiek dat helemaal uit hun dak ging op onze muziek. Veel mensen gingen dansen en we voelden ons echt een professionele band. Ook stond er backstage een koelkast vol bier voor ons klaar. Een ander optreden dat we nooit meer vergeten was bij een straatfeest in Amsterdam. Je voelde daar echt de liefde van het publiek voor onze muziek, de interactie was geweldig en daar gaat het natuurlijk om."
De band speelt donderdag 18 januari om 20.20 uur in de Vorstin in Hilversum tijdens de finale van de bandbattle ‘Music Masters 2018’. "We hopen dat er veel mensen uit Naarden en Bussum naar de Vorstin komen voor ons optreden om ons aan te moedigen en misschien winnen we dan wel de award. Dat zou fantastisch zijn", vertelt een enthousiaste Thomas. "Rens is ook onze manager en regelt alle optredens. Hij zag op Facebook dat het MBO College Hilversum voor hun examenopdracht muziekbands zocht. We hebben toen ons nummer 'Full House' gespeeld en zijn daarna uitgenodigd voor de finale. Daar spelen we met vier andere bands; de optredens beginnen om 19.30 uur. Het kost slechts 6 euro, inclusief een drankje."
De muzikanten gaan in februari weer de studio in om nieuwe opnames te maken voor drie eigen songs. Michiel: "Op onze Facebookpagina en YouTube staat het nummer: 'Find Me The Heart', inclusief videoclip. Ook zoeken we investeerders, want we willen graag meer nummers opnemen en daarvoor hebben we geld nodig. We zijn op zoek naar iemand die een contract met ons wil aangaan zodat we een album kunnen maken en later het geld terug kunnen betalen. Ik hoop echt dat we dit voor elkaar kunnen krijgen. Check ons op Facebook of Instagram en hopelijk zien we jullie op donderdag in de Vorstin!"

Voor boekingen mailen naar cloudydazeband@gmail.com of bellen met 06-411 78 660.