In Antiqua in Guatemala.
In Antiqua in Guatemala. Foto:

Uit de historie van Bussum en omgeving

Jonge Bussumers van Pool naar Pool

25 jaar geleden! Zes jonge Bussumers, David en Ruby Klip, zus en broer Femke en Tjark Plat, Herman Bauer en Eric Luteijn, maken in 1992/1993 in zes maanden een tocht van de uiterste zuidpunt van Zuid-Amerika naar het hoge Noorden: Alaska.

Een tocht van 30.000 km door 14 landen, met vier bergbeklimmingen en de Pan-American Highway als globale leidraad. De tocht leggen ze af per bus, trein, boot, auto en te voet.

'Van Kaap Hoorn naar Mount McKinley' is de titel van het boek over deze unieke Nederlandse expeditie van Pool naar Pool. Auteur was Eric Luteijn, één van de zes reizigers. Alle teamleden maakten foto's. En uitgever M&P te Weert gaf in 1993 het gebonden boek van 144 pagina's uit. De Stichting Pole to Pole ondersteunde de expeditie. Dankzij de vele sponsors, waaronder diverse Bussumse bedrijven en particulieren, konden ze niet alleen de tocht maken, maar ook dit boek en vier nieuwsbrieven uitgeven. In de laatste nieuwsbrief van september 1993 kondigden zij een tentoonstelling en een audio-visuele presentatie aan, te houden op 3 oktober 1993 in het toenmalige Luchtvaartmuseum te Schiphol. Inmiddels zijn we 25 jaar verder. De zes hebben na de tocht hun leven weer opgepakt, gezinnen gesticht, carrière gemaakt en wonen nu verspreid door Nederland. Het boek is in de bibliotheek van de Historische Kring Bussum in te zien. En via boekwinkeltjes.nl zijn nog diverse exemplaren te koop.

Klaas Oosterom

Omslag van het boek.
Midden in het oerwoud op bezoek bij een indianenfamilie.