Behalve reddend zwemmen komen er ook survivaltechnieken bij kijken.
Behalve reddend zwemmen komen er ook survivaltechnieken bij kijken. Foto: Reddingsbrigade Naarden

'Onze reddingsbrigade wordt ook ingezet bij calamiteiten'

De Reddingsbrigade Naarden bestaat dit jaar 50 jaar. In die vijf decennia hebben ze al flink wat kinderen leren reddend zwemmen.

NAARDEN Een gemiddelde 'zwemles' duurt veertig minuten en in die tijd wordt er flink gebikkeld. Zwemmen bij de reddingsbrigade is leuk, maar er moet ook hard gewerkt worden, vertelt bestuurslid Rutger Stoit. Wie eenmaal begint en zijn diploma's reddend zwemmen haalt, raakt een beetje verslaafd. Veel 15- en 16-jarigen zijn dan ook al van jongs af aan lid.

Wat veel mensen niet weten is dat je vanaf zes jaar al mag leren reddingzwemmen. Je moet wel in het bezit zijn van zwemdiploma A en B, maar veel meer is er niet voor nodig. Behalve dat je het leuk moet vinden om minstens een keer per week in het water te liggen.

Dat je jezelf en anderen in veiligheid kunt brengen is uiteraard het doel, maar ook bij deze vereniging gaat het om veel meer dan de papiertjes. "We organiseren voor de jeugdleden tal van activiteiten. Bijvoorbeeld de jaarlijkse clubkampioenschappen, een zwemcompetitie en als jaarlijks hoogtepunt een kampweekend. Het is een uitdagende, leerzame en leuke sport", aldus het bestuurslid Technische Zaken.

Les van speciale instructeurs

De lessen zwemmend redden worden elke dinsdagavond gegeven in de Lunet. De kids krijgen les van speciale instructeurs. En leren reddingzwemmen is natuurlijk een serieuze zaak, maar volgens Rutger wordt er op een leuke en speelse manier lesgegeven. "We leren de kinderen niet alleen de vaardigheden van het zwemmend redden die ze nodig hebben, maar er wordt conditietraining gedaan en je leert je zwemslagen perfectioneren."

Uiteindelijk gaat het natuurlijk wel om het behalen van een diploma. En wie het serieus aanpakt kan maar liefst elf diploma's halen. Rutger: "Dan heb je alle diploma's voor jongeren voor het zwemmend redden wel zo'n beetje gehad. We leren de kinderen in eerste instantie hoe ze zichzelf en een vriendje uit een benarde situatie kunnen redden." Als ze ouder worden gaat het nog een stapje verder. Dan leren ze ook nog hoe ze een reddingsactie op touw zetten en hoe deze te coördineren. Een zwemseizoen lang wordt er geoefend op de diverse reddings- en zwemvaardigheden en aan het einde van het seizoen wordt er afgezwommen voor een echt reddingsdiploma.

'Je leert zwemmend redden en je verbetert
je conditie'

Voor wie nog een stapje verder wil - en dan gaat het met name om jongeren vanaf 15 jaar - is er ook nog de mogelijkheid om een theoretische cursus en een EHBO-diploma te behalen. Rutger: "Met dit Lifesaverdiploma kun je een opleiding tot lifeguard op een reddingsboot volgen of toezichthouder in een zwembad worden."

In actie

Behalve de jeugd is er ook een vaste kern van zo'n twaalf volwassenen die regelmatig bij calamiteiten op het water wordt ingezet. Ze werken dan samen met de reddingsbrigade van Blaricum en Huizen. De club heeft zelf de beschikking over twee snelle boten die ingezet kunnen worden.

In de 50 jaar dat de vereniging bestaat is het aantal leden redelijk stabiel, volgens Rugter. De club kent geen groot verloop en vaak zijn er meerdere leden uit het gezin lid. Maar ze kunnen nog wel wat leden gebruiken. In 2015 is de gemeentelijke subsidie stopgezet en dat betekent dat ze nu, naast de contributiegelden, aangewezen zijn op fondsenwerving.

Nieuwe leden zijn dus welkom en er is geen wachtlijst. "Je leert om wat voor een ander te doen met reddend zwemmen; dat maatschappelijke aspect spreekt veel mensen, ook jongeren, aan."

Wie een keer een kijkje wil nemen of een gratis proefles wil volgen kan een mailtje sturen naar info@reddingsbrigadenaarden.nl.