Lidemey Visser kreeg De Kleine Johannes van Marleen Sanderse.
Lidemey Visser kreeg De Kleine Johannes van Marleen Sanderse. Foto's: Bob Awick

Vrijwilligers zeer vereerd met prijs

GOOISE MEREN Tijdens de nieuwjaarsreceptie van Gooise Meren werden maandagavond ook de lokale vrijwilligersprijzen uitgereikt: tweemaal het Naardens Compliment en twee keer de Kleine Johannes voor vrijwilligers uit Bussum.

Het Naardens Compliment ging dit jaar naar Paul Koster en Gerda Hafkamp. De Kleine Johannes was voor Mike Smit en Lidemey Visser. De Muider Roemer was bestemd voor iemand die door persoonlijke omstandigheden van de prijs heeft afgezien.

Kindertuinen

Paul Koster doet al vijftig jaar vrijwilligerswerk bij de Kindertuinen voor leerlingen uit groep 5, 6 en 7 van basisscholen uit Bussum en Naarden en sinds 2013 is Paul ook voorzitter. "Bij de Kindertuinen wordt kinderen onder begeleiding geleerd hoe ze groenten en bloemen kunnen kweken en alles wat erbij komt kijken zoals het omgaan met planten en dieren, maar ook wordt er gekeken naar het weer en het milieu", aldus wethouder Hendrik Boland tijdens zijn speech. "Paul zet zich sinds 1967 elke vrijdagmiddag in voor de leerlingen en de 35 vrijwilligers van de Kindertuinen."
Paul was met een smoes naar de receptie gelokt en was helemaal verrast. "Ik had echt niet verwacht dat ik deze prijs zou krijgen en vind het geweldig. Het werken met de kinderen geeft mij heel veel voldoening, ook omdat ze nog zo verwonderd kunnen zijn over planten en dieren."

Betrokkenheid

Het tweede Naardens Compliment ging naar Gerda Hafkamp voor haar inzet als vrijwilliger bij de Ondernemersvereniging Naarden Vesting, de Braderie, de Stichting Nationale Gedenkdagen en het Oranjecomité. Wethouder Gerben Struik vertelde dat Gerda door haar betrokkenheid bij de Ondernemersvereniging, als secretaris sinds 2012, Naarden op de kaart heeft gezet voor het aantrekken van het toerisme door meer winkels en buitenterrassen. "Ook door haar betrokkenheid bij de Stichting Nationale Gedenkdagen en het Oranjecomité hebben de 4 meiherdenking en Koningsdag een belangrijke plek gekregen voor inwoners van Naarden."
"Superleuk dat ik deze prijs heb gekregen", vertelt Gerda. "Het vrijwilligerswerk is niet altijd even makkelijk, maar door de vele positieve reacties geef ik nooit op, want ik haal er veel voldoening uit."

Uitreiking van lokale vrijwilligersprijzen uit Gooise Meren

Zwerfafval

Voor vrijwilligers uit Bussum is de Kleine Johannes. Dit jaar ging deze oorkonde naar Mike Smit omdat hij al bijna tien jaar het zwerfafval opruimt in Bussum en Naarden. "Maar liefst vijftien mensen hebben Mike voorgedragen voor deze prijs", zegt de trotse wethouder Miriam van Meerten. "Hij ruimt het zwerfafval op bij onder andere speeltuinen, grasvelden en in de bosjes. Elke woensdag is hij de hele dag daarmee bezig. In 2010 ontving Mike al de ZwerfAfvalPakker voor zijn tomeloze inzet om het zwerfafval op te ruimen."
Mike ontving een groot applaus en is supertrots dat hij het beeldje heeft gekregen. "Ik had het niet gedacht en ik vind het beeldje heel mooi. Bij mij thuis komt het boven op de kast zodat ik het elke dag kan zien."

Seniorencafé

De andere Kleine Johannes was voor Lidemey Visser. Wethouder Marleen Sanderse vertelde dat Lidemey de drijvende kracht is achter het Seniorencafé van de Algemene Seniorenvereniging Gooise Meren. "De vereniging heeft als doel op te komen voor de lokale belangen van de leden zodat ze in staat zijn deel te nemen aan de samenleving. En daar zet Lidemey zich al jaren onvoorwaardelijk voor in en daarom is dit beeldje met volle overtuiging voor haar."
Lidemey werd door haar man meegenomen naar de receptie en was totaal verrast. "Ik had niets in de gaten totdat ik mijn naam hoorde. Geweldig dat ik deze prijs heb gekregen en dat ik daarvoor gewaardeerd wordt. Maar eigenlijk vind ik het heel gewoon dat je vrijwilligerswerk doet. Ik doe het al mijn hele leven."

Vrijwilligersbeeldjes

Het Naardens compliment werd uitgereikt door kunstenaar Froukje de Jong zelf aan Paul en Gerda. Kunstenaar Riet Blüm, die de Muider Roemer heeft ontworpen en gemaakt, reikte De Kleine Johannes uit aan de vrijwilligers Mike en Lidemey. De Kleine Johannes is gemaakt door beeldhouwster Margot Heldring.

Mike Smit werd door vijftien mensen voorgedragen voor de vrijwilligersprijs.
Paul Koster werd vereerd met het Naardens Compliment.
Gerda Hafkamp was zeer blij met haar beeldje van kunstenaar Froukje de Jong.