Er waren meer klachten over vuurwerkoverlast, maar er komen nog geen vuurwerkvrije zones.
Er waren meer klachten over vuurwerkoverlast, maar er komen nog geen vuurwerkvrije zones. Foto: Pixabay

Klachten nog geen reden voor vuurwerkvrije zones

Er wordt geklaagd over harde knallen en andere overlast door vuurwerk. En soms klinkt er een roep om vuurwerkvrije zones. Maar zover is het nog niet.

GOOISE MEREN Afgaande op de rond de jaarwisseling gemelde klachten over vuurwerkoverlast en de schade heeft de gemeente geen enkele reden om komende jaarwisseling met vuurwerkvrije zones te komen. Dat stelt burgemeester Ter Heegde.

Er waren wel klachten over overlast, zelfs wat meer dan andere jaren, en er was zeker ook schade. Toch stelt de burgemeester dat de jaarwisseling relatief rustig is verlopen. "Het aantal klachten is eigenlijk niet noemenswaardig", zo stelt de burgemeester. "Natuurlijk hoor je knallen en soms harde knallen. Maar kom op mensen, daar is het ook oud en nieuw voor."

Een vuurwerkvrije zone, zoals een vuurwerkvrij centrum of geen vuurwerk bij verzorgingshuizen, zit er voorlopig wat de burgemeester betreft niet in. "De politie en brandweer geven aan dat het op basis van de afgelopen jaren niet nodig was. En als ik kijk naar dit jaar dan zeg ik: het hoeft niet", zo stelt de burgemeester.

Zo'n vuurwerkvrije zone zou er wel kunnen komen. "Als de politiek het wil, of als de mensen op straat het willen, dan kunnen we er natuurlijk best over praten. Maar die signalen heb ik niet."

Overlast aanpakken

Toch gaat de gemeente aan de slag met de overlast. Niet met vuurwerkvrije zones dus, maar wel door raddraaiers die het rond oud en nieuw te bont hebben gemaakt te straffen.

Volgende jaarwisseling gebiedsverbod voor raddraaiers

Het was afgelopen jaarwisseling vooral raak rond de Keverdijk in Naarden. Er werden prullenbakken en ramen gesloopt en de Plus-supermarkt werd onder handen genomen. Daar werden lampen, de voordeur en het hokje van de winkelwagentjes gesloopt. Van jongerencentrum SCAN werden ook enkele ramen vernield. Eén dader kon worden gepakt, andere staan op camerabeelden.

Wijkagent

Wijkagent Dennis van den Berg is hier niet erg van gecharmeerd. "Soms vraag ik me af of ouders wel doorhebben waar hun kinderen zich mee bezighouden. Het is niet alleen met oud en nieuw dat een grote groep jeugd, die voor een zeer groot gedeelte uit de wijk zelf komt, voor overlast zorgt. De laatste maanden is er regelmatig overlast van jeugd", schrijft hij.

De gemeente denkt, samen met de politie, aan maatregelen. "We kunnen deze gasten onder meer een gebiedsverbod opleggen en dat zullen we ook zeker doen", zo stelt de burgemeester. "Er was voor de jaarwisseling nog geen aanleiding om dat voor anderen al te doen. Maar nu dus wel."

Verdere schade

Verder viel het qua schade door vuurwerk, zeker vergeleken met afgelopen jaren, heel erg mee. Het gaat om een totaalbedrag van net wat meer dan 5000 euro aan herstelkosten. Dat meldt de gemeente na een rondgang.

Prullenbakken

Al met al werden er twaalf prullenbakken, tien verkeersborden en twee lantaarnpalen vernield door zwaar vuurwerk. De schade zal hersteld moeten worden.

Volgens de gemeente daalt de schadepost wel elk jaar. "Een jaar geleden had alleen Bussum al ongeveer hetzelfde bedrag aan schade. Kortom: het gaat dus een stuk beter", aldus een woordvoerder.