Johan van der Geest (l) is trots op het jubileumboek.
Johan van der Geest (l) is trots op het jubileumboek. Foto: Bob Awick

Jubilieumboek als eerbetoon aan 100 jaar SDO-voetbal

BUSSUM Ruim drie jaar werkte Johan van der Geest aan 'hét boek' over zijn club. Vorige week donderdag overhandigde hij het eerste exemplaar van dit jubileumboek aan Bertus Calis, die het in ontvangst nam namens het oudste lid van SDO Bart Post, helaas afwezig wegens ziekte.

Dat de club vorig jaar 100 jaar bestond zal niemand ontgaan zijn, maar naast de vele feestjes is er, met het boek van Van der Geest, nu een blijvende herinnering aan een eeuw voetbal bij de Bussumse club. Het kostte Van der Geest flink wat gegraaf in het archief, maar gelukkig kon hij ook putten uit eigen ervaring. De 71-jarige Van der Geest is zelf al zestig jaar betrokken bij het wel en wee van de club. "Ik ben zo'n beetje op de middenstip geboren", grapt hij.

Van der Geest nam ook flink wat plakboeken door in zijn diepgravende zoektocht naar de geschiedenis van het 100-jarige SDO. "Ik ben veel leuke dingen tegengekomen. Zoals dat we in een heel korte tijd naar de hoofdklasse zijn opgeklommen. Jaar na jaar werden we kampioen." Dat was nog vrij recent, maar ook herinneringen uit 1972 staan nog in zijn geheugen gegrift. Toen hebben de leden met man en macht in eigen beheer de kantine gebouwd.
Het boek heeft zo'n 100 pagina's en dat komt nagenoeg allemaal op het conto van Van der Geest. "Er waren een paar mensen die mee hebben gelezen en met Wil de Ridder (erelid) heb ik vooraf de aanpak besproken. Er was zo veel materiaal voorhanden dat ik wel 200 pagina's had kunnen vullen."