Een Hilversummer zat in de rechtbank voor oplichtingszaken in Bussum.
Een Hilversummer zat in de rechtbank voor oplichtingszaken in Bussum. Foto: Hans Peijs

Maximaal twee jaar in instelling voor '20 euroman'

BUSSUM "Ik was zeker van plan het geld terug te betalen, alleen leende mijn situatie zich daar niet voor." In de rechtbank doet een 30-jarige Hilversummer zijn verhaal. Hij wordt verdacht van vier oplichtingszaken in Bussum en Hilversum.

door Anke Sprakel

De officier van justitie verzocht de Hilversummer te plaatsen in een instelling voor stelselmatige daders voor maximaal twee jaar. "Deze man is de laatste jaren vaker veroordeeld voor vermogensdelicten, maar blijkbaar leert hij niet van zijn fouten", aldus de officier van justitie. De thuisloze Hilversummer - ook bekend als de '20 euroman' - wordt ervan beschuldigd van september tot november vorig jaar vier mensen in Bussum en Hilversum geld afhandig te hebben gemaakt door een babbeltruc. Hij benaderde de slachtoffers met de vraag of zij hem geld konden lenen voor onder meer een treinkaartje. Hij belde aan met het verhaal dat hij nieuw in de buurt was, dat hij zichzelf had buitengesloten en dat hij geld nodig had voor de trein om de reservesleutels bij zijn familie op te halen. Of in Arnhem of in Alkmaar. Hij beloofde de slachtoffers het geld terug te betalen, met een bos bloemen.
"Schandalig hoe u het vertrouwen van deze mensen heeft beschaamd." Er staan slechts vier feiten op de dagvaarding, maar volgens de officier van justitie heeft de Hilversummer hoogstwaarschijnlijk veel meer mensen in 't Gooi opgelicht. Met mooie, vlotte praatjes haalt hij mensen over hem geld te lenen. "Mensen voelen zich bedonderd en hun vertrouwen is geschaad." De man bood zijn slachtoffers, die achter in de zaal zaten, zijn excuses aan. Als hij het geld had, zou hij het hen terugbetalen. Alleen, en dat was het grote probleem, hij had het niet. Hij vertelde de rechters dat hij vorig jaar een slechte periode doormaakte met schulden en geen geld had om te eten en te slapen. De advocaat van de verdachte vroeg om strafvermindering. Volgens hem is er een 'trial by media' aan de gang waarin onwaarheden over zijn cliënt zijn geschreven. Ook wees de raadsman naar een krantenartikel met een foto van de Hilversummer. "Er is hier sprake van schending van privacy. Mijn cliënt is verdachte en nog niet veroordeeld."