Van Meerten wil onder andere meer bootjesrecreanten naar Gooise Meren.
Van Meerten wil onder andere meer bootjesrecreanten naar Gooise Meren. Foto: Bob Awick

'Toeristen
en nieuwe inwoners
brengen kansen'

Wethouder Miriam van Meerten (VVD) heeft flink wat in het oog springende dossiers, zoals toerisme en economie. Maar ze kijkt niet alleen naar Gooise Meren, maar ook naar wat er speelt in de regio. Van de toekomstplannen voor de A1 en het spoor tot natuurbehoud en de nominatie op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Hoe staat het met je economische visie?
"Er ligt een hele mooie visie met een mooi actieprogramma. Het is een prachtig begin en we kunnen trots zijn op de economie in de nieuwe gemeente. Er zijn vijf hoofdthema's. Een van de punten is dat we het waterfront gaan aanpakken. Dat betekent dat er plannen komen voor de kustlijn langs Muiden, Muiderberg en Naarden. Denk dan aan meer aanleghavens, meer steigers, elektrisch varen en het aantrekken van meer toeristen. We hebben een intern coördinator aangesteld die samen met de belanghebbenden het actieprogramma zal uitvoeren."

Gooise Meren heeft nogal wat banen verloren. Wat ga je daaraan doen?
"We moeten goed kijken waar behoefte aan is. Gebleken is dat er een tekort is aan werklocaties om en rond het centrum. Verder moeten we naar de digitale infrastructuur kijken. Zo willen we wel glasvezel door de hele gemeente, maar we zijn daarbij wel afhankelijk van andere partijen. We willen banen creëren rondom de eerdergenoemde waterrecreatie. Een bootjesrecreant geeft meer dan 120 euro per dag uit in de gemeente, bijvoorbeeld in de horeca. Een andere tak waar we op inzetten is de zorgeconomie want de vergrijzing in Gooise Meren is groot. Er is momenteel een mismatch op de arbeidsmarkt. Daar springen we met het onderwijs regionaal op in zodat er meer mensen worden opgeleid om binnen de zorg te gaan werken."

Je bent druk geweest met een visie voor het centrum van Bussum?
"Jazeker, dat is het hart van ons winkelgebied in Gooise Meren. We hebben gezegd: dat gaan we integraal bekijken. Het gaat er dus om dat we naar meerdere projecten tegelijk kijken zoals Scapino en de Vonk. Verder zien we veel kansen. De woningmarkt is recent open gegaan en er zijn veel nieuwe gezinnen uit Amsterdam hierheen verhuisd. Deze nieuwe inwoners verwachten een bepaald voorzieningenniveau en daar liggen grote kansen voor onze winkeliers en ondernemers. Overigens doen we het qua leegstand, landelijk gezien, helemaal niet zo slecht. Ik ben er eigenlijk ontzettend tevreden over. Nieuw is dat we in Muiden een slag willen maken op het gebied van economische vitaliteit. Evenementenmanager Annemarie van Lieshout is hier net begonnen, een pittige tante met een verleden als straatmanager in Amsterdam. We hopen dat zij zorgt dat Muiden vitaal blijft. Muiden mist bijvoorbeeld een soort Vestinghotel zoals in Naarden."

Ben je nog geluksambassadeur?
"Zeker. Het onderwerp 'geluk' heb ik altijd hoog in het vaandel staan. Deze maand geef ik intern een workshop 'Geluk' voor alle ambtenaren. Persoonlijk geluk ervaar ik door hier te wonen. We hebben zulke prachtige natuur om de hoek. De natuur doet zo veel voor je geluksgevoel. Daarom zeg ik: ga naar buiten, ga lopen en je voelt je direct beter."

Hoe staat het met de nominatie voor de werelderfgoedlijst van Unesco?
"
Er is een klein kinkje in de kabel. Het is een ingewikkeld verhaal. De nominatie van de Hollandse Waterlinie betreft in feite een uitbreiding van een deel dat al op de lijst stond, namelijk de Stelling van Amsterdam. Rond de Stelling zijn er zaken die niet helemaal op orde zijn. Het gaat om het bepalen van de geografische grenzen waarbinnen zeer terughoudend moet worden omgegaan met nieuwe ruimtelijke ingrepen op het gebied van woningbouw en wegen. Dat moet eerst beter onderzocht worden. (Dit speelt bijvoorbeeld bij de plannen voor het verbinden van de A8 en de A9 - red.) We kunnen onze aanvraag voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie pas indienen als de zaken
rondom de Stelling zijn gerepareerd."

Vorig jaar wilde je de gevaarlijke verkeerssituatie rondom de Action aanpakken. Hoe gaat het daar mee?
"De NS heeft aangegeven dat ze mee gaat werken met de verplaatsing van de ingang van het P&R-terrein. Er liggen zelfs al een aantal tekeningen. Het wachten is nu op de uiteindelijke goedkeuring. Ik gok dat het voor de zomer wel rond komt. Het zou dan makkelijker moeten worden om te parkeren bij de winkel. Ik wil trouwens ook nog even zeggen dat de omwonenden samen met de Action over veel zaken hebben gesproken zoals zwerfafval en foutparkeren. Dat wordt nu heel goed opgepakt en er is regelmatig overleg. Inmiddels is de parkeerplaats voor de vrachtwagen groter gemaakt en dat werkt goed."

'De natuur doet zo veel voor je geluksgevoel. Ga naar buiten, ga lopen en je voelt je beter'

Waarom heb je besloten om te stoppen met lokale politiek?
"Het is na twaalf jaar tijd voor een andere uitdaging. Ik ben in 2006 begonnen in de raad van Naarden en ben daar wethouder geweest. Nu ben ik wethouder in Gooise Meren en ik heb hier een fantastische tijd. Toch komt daar in maart een einde aan. Dan stop ik. Bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in maart ben ik niet de lijsttrekker, maar de lijstduwer voor de VVD. Eén van redenen voor mijn vertrek is dat het werk met name 's avonds veel tijd kost."

Wat wil je voor je vertrek in maart nog realiseren?
"Ik hoop als bestuurslid van het GNR dat we een goede duurzame, bestuurlijke oplossing vinden nu Amsterdam heeft aangegeven terug te treden. We zitten midden in onderhandelingen met participanten, meer kan ik er niet over zeggen. Wel is het belangrijk dat er meer slagkracht komt. Een ander punt is dat er voor maart een goed voorstel ligt voor het ondernemersloket. Tot slot hoop ik dat we dan bestuurlijk een stap verder zijn voor de toekomstplannen met de A1 en het spoor. Ik ben trots op de lobby die wij regionaal hiervoor hebben ingezet. Het Rijk onderkent de ruimtelijke problematiek in onze regio."

Wie verdient een pluim?
"De stadspromotor van Naarden (Saskia Simons), de evenementencoördinator van Bussum (Ellen Hazenberg), de dorpsmanager Bussum (Ellen van Vossen) en de evenementenmanager van Muiden (Annemarie van Lieshout). Ik ben heel trots dat ze zo veel levendigheid organiseren in de kernen. Het zijn vaak de stille motoren die zorgen dat ondernemers, inwoners en gemeente in stelling worden gebracht en dat al die evenementen er zijn."