Digna en Désiré tijdens hun verlovingstijd
Digna en Désiré tijdens hun verlovingstijd Foto:

Uit de historie vanBussum en omgeving

Singel 6 en Bouvy; een band van 113 jaar

Op 25 november jl. werd in Bussum het boek 'Singel 6 en Bouvy; een band van 113 jaar' gepresenteerd. Met veel informatie over de villa aan Singel 6 en het interieur, maar ook met familieverhalen van meerdere generaties Bouvy.

De opdrachtgever voor de bouw van de villa in 1903 was François Bouvy (1872-1930), die samen met zijn broer Léon de 'Firma J.J. Bouvy & Zn, zoutzieders te Muiden en Amsterdam' leidde. Hij kocht niet alleen een bouwperceel, maar ook omliggende gronden. Op een deel daarvan ontstond het Bos van Bouvy en ook 'De gronden van Bouvy' is bij oudere Bussumers een bekende aanduiding. Zonen van François en Léon zetten het bedrijf voort. De jongste zoon van François en zijn vrouw Eulalie, met de bijzondere naam Désiré, kwam in 1949 met zijn vrouw Digna en dochter Hortense op Singel 6 wonen. Désiré werkte niet in het familiebedrijf. Hij was kunsthistoricus en vervulde diverse functies in musea. De kroon op zijn werk was de oprichting van Museum Catharijneconvent in Utrecht, ook nu nog een toonaangevend museum. Zijn ouders en hij verzamelden ook privé: middeleeuwse religieuze kunst, maar ook moderne kunst.

Een zwarte bladzijde in de familiegeschiedenis was het overlijden van hun oom Jan en drie van zijn vier kinderen. Zij kwamen om bij het bombardement op Hotel Bosch van Bredius op 29 maart 1945.

Désiré's kinderen, en met name Hortense en Arthur, hebben met hulp van vele anderen, dit boek geschreven en samengesteld.

Het verschijnt elf jaar na het overlijden van hun moeder Digna, de laatste bewoner van Singel 6. Inmiddels zijn op de grond rondom de villa vijf villa's gebouwd en de villa is weer bewoond. Makelaar Peter Heyen is ruim tien jaar bezig geweest om de verkoop van de villa en een passende bestemming van de bosgrond mogelijk te maken. Het gebonden boek met leeslint telt 159 pagina's. Het bevat talloze afbeeldingen en is uitgegeven door Tijmen Pers Nieuwegein onder ISBN 978-90-79518-07-4. Het boek is vooral voor familie en vrienden gemaakt en daarom in een kleine oplage geproduceerd.

Belangstellenden kunnen via hmebouvy@hotmail.com een exemplaar kopen voor € 56,50 (inclusief verzendkosten).

Klaas Oosterom

De Biljartkamer met bovenlicht en ramen met glas-in-lood
Afbeelding
Villa Singel 6, gezien vanaf de Brinklaankant. 2006