Paul Konings in de Voedselbank Naarden / Bussum / Hilversumse Meent.
Paul Konings in de Voedselbank Naarden / Bussum / Hilversumse Meent. Foto: Bob Awick

Voedselbank verwacht kleine toeloop door verruiming norm

De toelatingsnorm voor de Voedselbank wordt verruimd en men verwacht daardoor een kleine toename van het aantal cliƫnten. Eten is er gelukkig genoeg.

BUSSUM Voedselbank Naarden / Bussum / Hilversumse Meent opereert vanaf de Hooftlaan in Bussum. Paul Konings, voorzitter van de voedselbank, zorgt samen met een team vrijwilligers dat hier momenteel 184 gezinnen, inclusief 68 kinderen, terecht kunnen voor voedsel. Nu het normbedrag is verhoogt, verwacht hij een kleine toestroom van nieuwe cliƫnten.

Hoe zit de nieuwe norm precies in elkaar?
"Per 1 januari 2018 zijn de toelatingsnormen van de voedselbanken fors veranderd. Enerzijds worden de klassieke normbedragen van de voedselbank verhoogd met 7 procent. Anderzijds worden de toelatingsnormen op een andere manier berekend, waarbij gebruik is gemaakt van cijfers uit de Nibud minimumvoorbeeld begrotingen. Dit is nieuw en brengt een andere methodiek van toerekening met zich mee. Zo wordt er rekening gehouden met meer uitgavenposten en komen klanten eerder in aanmerking voor een pakket."

Om welke bedragen gaat het?
"Effectief komt de verandering neer op een verruiming van de toelatingscriteria van bijna 100 euro. Het basisbedrag per huishouden wordt met 10 euro verhoogd tot 130 euro. Daarnaast wordt het bedrag per persoon verruimd met 5 euro tot 85 euro. In Nederland leven meer dan 1 miljoen mensen onder de armoedegrens."

Wat zijn de verwachtingen nu de nieuwe regels ingaan?
"Ik denk dat we in 2018 weer een nieuwe groep mensen kunnen helpen. Mensen die voorheen nog net niet werden bereikt, kunnen we nu wel gaan helpen. Daarbij komt dat niet alleen het bedrag is verhoogd, maar dat er zoals gezegd ook gewerkt wordt met een andere rekensom. Dat we rekenen met Nibud voorbeeldbegrotingen is besloten in samenwerking met Voedselbank Nederland en daar zijn wij tevreden over."

Is er wel genoeg voedsel als er straks meer mensen bij jullie aankloppen?
"We hebben tijden van schaarste gehad, maar die tijd is voorbij. Er is heel goed werk verricht waardoor er bijvoorbeeld hele goede afspraken zijn met onder andere alle grote supermarkten. Je merkt echt dat we veel meer gezonde en verse producten binnen krijgen en ook van betere kwaliteit. Laatst hadden we zelfs verse melk om uit te delen. En tussen kerst en Oud en Nieuw kwam er ook vlees binnen. Niet zoals gebruikelijk in een blik, maar vers vlees."

Hoeveel eten kunnen jullie uitdelen?
"Er is een zogenoemd puntenbudget per gezinsgrootte. Met die punten kunnen ze zelf producten uitzoeken en dus pakken wat ze lekker vinden of nodig hebben. We proberen voor ongeveer drie avondmaaltijden aan te bieden, maar we werken toe naar meer; we willen voor vier maaltijden kunnen meegegeven. En dan ook van meer volwaardige producten. Wel vinden we dat deze mensen moet leren om op eigen benen te staan omdat wij in principe 'tijdelijk' horen te zijn."

'We willen van drie naar vier maaltijden in het voedselpakket gaan'