Michael Aiello ziet o.a. graag een kunstwerk komen in de gracht van Landstraat-Noord.
Michael Aiello ziet o.a. graag een kunstwerk komen in de gracht van Landstraat-Noord. Foto: Antoon F. Bruggeling

'Ik wil graag meer moderne kunst op straat en in de parken van Bussum'

Meer kunst op straat of een lege winkelruimte vullen met modern werk. Dat is de droom van de jonge Bussumse kunstenaar Michael Aiello.

BUSSUM "Graag zou ik in een leeg winkelpand in het centrum een eigen galerie willen beginnen, waarin ik ook jonge kunstenaars de kans wil geven zich aan een groot publiek te presenteren", aldus de Bussumse kunstenaar Michael Aiello. Hoewel Bussum best al veel kunst heeft zou er volgens hem hier en daar nog wel wat moderne kunst bij kunnen, waaronder van hemzelf.

Als het aan Michael Aiello (24) ligt moet zijn galerie liefst komen in het vroegere winkelpand van Jan des Bouvrie, op de hoek van de Brinklaan en Kerkstraat. Dat is net weer leeggekomen. "Ik denk dat een galerie deze plek levendiger zal maken. Jonge kunstenaars tot 35 jaar krijgen in Bussum nauwelijks kans, maar ik wil hen graag helpen. Je moet jonge kunstenaars in Bussum zien te houden. Ze mogen in mijn galerie hun werk tentoonstellen. Natuurlijk exposeer ik hier dan ook mijn eigen werk", zegt Michael. Een ander leeg winkelpand is wat hem betreft ook prima. "Maar ik kan geen 1000 euro huur betalen. Het is immers al mooi als een winkelpand weer gevuld is. Lege winkelstraten trekken geen publiek".
Aiello verzamelt al vanaf zijn 20e jaar werk van bekende kunstenaars, waaronder van grootheden als Armando, Tàpies en Warhol. "Deze werken laat ik als ik een eigen atelier krijg graag aan het publiek zien". De kunstenaar maakt zelf vooral wandsculpturen. Er ontstaan volgens hem dan verrassende werken. Hij houdt vooral van abstracte en minimalistische kunst. "Mensen moeten hun fantasie gebruiken om te zien wat het voorstelt. Dat is juist leuk. Kunst is een gevoel. Ik werk ook veel met spijkers". Michael hoopt zijn werk nog dit jaar in zijn eigen galerie in hartje Bussum aan het publiek te kunnen tonen.
"Er staat mooie kunst in Bussum, maar daar kan nog best wat bij. Daar wil ik wel met de gemeente Gooise Meren over praten. Ik heb zelf mooie ideeën daarover. Wel graag meer moderne kunst wil ik in Bussum zien. Zelf zou ik een kunstwerk willen maken voor het nieuwe gemeentehuisterrein, voor de opgeknapte Vlietlaan of het lelijke plein van de Nieuwe Brink. Een vrolijk kunstwerk in felle kleuren. Op de pleinen bij station Naarden-Bussum en station Bussum-Zuid zou een groot eigentijds kunstwerk zeker ook niet misstaan. Net als in de gracht op de Landstraat-Noord", aldus de jonge kunstenaar. Ook ziet hij graag dat er in het Bilderdijkpark wat grote kunstwerken worden geplaatst. "Dat maakt dit mooie park extra aantrekkelijk. Kunst spreekt mensen aan", meent hij.

"Bussum was vroeger een echt kunstenaarsdorp, naast Laren en Blaricum. Dat kan het wat mij betreft weer worden". Michael juicht het toe dat er in het nieuwe Bensdorp en wellicht ook gebouw De Vonk ruimte komt voor kunst en cultuur. "Ik ben blij met wat ik tot nu toe zelf heb bereikt in de kunst, dat gun ik andere jonge kunstenaars ook van harte".

Wie meer wil weten over michael of een ruimte beschikbaar heeft kan met hem contact opnemen. www.michael-aiello.com.