Eerst zacht en wisselvallig, na vrijdag droog en kouder

Allereerst wens ik alle lezers een voorspoedig 2018! De eerste dagen van het nieuwe jaar verlopen zacht, wisselvallig en winderig. Een westelijke stroming bepaalt het weer. Na vrijdag trekt een zich ontwikkelend hogedrukgebied via de Britse eilanden naar Scandinavië. De stroming draait dan naar noord tot noordoost. Het wordt rustiger, de neerslagkans neemt af en het wordt geleidelijk kouder.

Donderdag en vrijdag

Voor donderdag wordt half tot zwaar bewolkt weer verwacht met af en toe regen. Ook vrijdag overheerst de bewolking het weerbeeld. Soms klaart het lokaal even op. De nachtelijke minimum temperatuur schommelt rond 4 à 5 graden. Overdag loopt donderdag de temperatuur op tot 9 graden. Op vrijdag tot 7 à 8 graden. Er blaast beide dagen soms nog een straffe wind tussen west en zuidwest.

Het weekeinde

Vanaf zaterdag worden de bakens geleidelijk aan verzet. In de nacht naar zaterdag regent het af en toe nog. Overdag is het op een lokaal buitje na meest droog. Zondag blijft het vrijwel overal droog. Nu en dan schijnt de zon. Er waait een matige wind, draaiend naar noord tot noordoost. In de nacht naar zondag vriest het licht. Zaterdag overdag wordt het 4 à 5 graden. Zondag wordt het zo'n 3 graden.

Weetje
Hoewel er op 10 en 11 december veel sneeuw viel was december 2017 in zijn geheel zacht met een gemiddelde temperatuur van 4.9 graden tegen 3.7 graden normaal. Na de ijzige december van 2010 was het de zevende zachte december op rij. Verder was december 2017 zeer nat (ruim 120 mm tegen 75 mm normaal).