Kunstenaar Anthèl Reijnders schildert het liefst mensen die in beweging zijn.
Kunstenaar Anthèl Reijnders schildert het liefst mensen die in beweging zijn.

Anthèl Reijnders: Het gaat om de herkenning en dat werkt verbindend

Via het Platform Maatschappelijk Verbinden vonden een kunstenaar en een wijnkoper elkaar. Het resultaat: een expositie mét wijnproeverij.

Leuk een nieuwe expositie. Waar is je werk te zien?
"In de maanden januari en februari zijn diverse kunstwerken van mij te zien bij Sauter Wijnen op de Huizerweg in Bussum. De uitnodiging om hier te exposeren kwam van Merijn Corsten, manager bij Sauter Wijnen. Ik heb hem leren kennen via het netwerk van het Platform Maatschappelijk Verbinden Gooise Meren. Een unieke kans om mijn recente werk aan een groter publiek te tonen."

Hoe omschrijf jij jouw werk?
"Vanuit mijn achtergrond als grafisch ontwerper maak ik al een aantal jaren digitale kunst in opdracht. Van een liefdevol verhaal en een aantal foto's maak ik een persoonlijk kunstwerk; 'Identity-art'. Vaak is dit ter gelegenheid van een huwelijk, verjaardag, afscheid of jubileum. Het gaat om de herkenning en dat werkt verbindend. Een mooi voorbeeld van deze verbinding is het kunstwerk van Willem en Maxima, dat momenteel te zien is bij Spant! Nu ben ik naast deze 'identity-art' ook gaan schilderen. Hierin kan ik meer van mijn eigen persoonlijkheid kwijt. Ik laat zien hoe mensen mij raken. Hun cultuur, persoonlijke kracht en levensstijl geven mij inspiratie. Ik schilder het liefst mensen die in beweging zijn, daarin zit zoveel informatie en energie… Het geeft de relatie weer die zij, op dat ene moment, met het leven hebben. Dat kan zowel vrolijk, verdrietig, krachtig, eenzaam of juist verbindend zijn."

Waar haal jij je inspiratie uit?
"Mijn onderwerpen selecteer ik uit foto's of filmbeelden die deels uit mijn eigen archief komen. Digitaal pas ik de compositie aan, zoals de omgeving en kleuren, en met diverse filters creëer ik extra effecten. Als ik de juiste sfeer te pakken heb, gebruik ik het resultaat als voorbeeld voor mijn schilderij. Ook dan kan het beeld nog veranderen. Ik schilder met paletmes en kwast in acrylverf. Soms verwerk ik voorwerpen van metaal, stof of papier in het schilderij. Het gaat zoals het op dat moment in mij opkomt, en daarin ben ik volop aan het experimenteren. Het hoeft niet per se waarheidsgetrouw te zijn, ik wil de sfeer en de emotie weergeven. Daarom ben ik ook benieuwd naar de ervaring die anderen krijgen bij het zien van mijn werk.

Wat is er bij de opening te doen?
"Tijdens de opening op zaterdag 13 januari tussen 15.00 en 17.00 uur geeft Merijn een wijnproeverij, van de wijnen uit zijn assortiment. Aanmelden kan door te mailen naar: info@vanthel.nl, zodat we voldoende glazen kunnen oppoetsen."

Meer informatie staat op www.vanthel.nl.

'Ik schilder het liefst mensen die in beweging zijn'
Eén van de werken van Anthèl.