Matthieu Niehe (links) en David Gribnau willen dat de tijdzonering voor het roeien blijft bestaan op de Naardertrekvaart.
Matthieu Niehe (links) en David Gribnau willen dat de tijdzonering voor het roeien blijft bestaan op de Naardertrekvaart. Foto: Bob Awick

'Als plannen doorgaan, kan dat einde betekenen voor onze roeivereniging'

Als de plannen om de tijdzonering op de Naardertrekvaart worden los gelaten, vreest roeivereniging Naarden haar voortbestaan.

NAARDEN De roeivereniging Naarden gaat een onzekere toekomst tegemoet. De provincie Noord-Holland, gemeente Gooise Meren en de Regio hebben besloten om de zogenoemde 'tijdzonering' op de Naardertrekvaart in het weekeinde te beperken. "Als dat doorgaat, dan kan dat het einde betekenen voor de roeivereniging."

Oud-voorzitter Matthieu Niehe vertelt wat er aan de hand is. "Het zogeheten Bestuurlijk Overleg, bestaande uit de provincie Noord-Holland, gemeente Gooise Meren en de Regio, is met een plan gekomen om het gebied rond de Naardertrekvaart aantrekkelijker te maken voor de waterrecreatie en dan vooral voor motorboten. Het doel is om meer toerisme naar de Vesting krijgen. Om dat plan voor elkaar te krijgen, komt er een nieuwe sluis bij de nieuwe vaarweg naar het Gooimeer en een nieuwe passantenhaven zodat de motorboten een rondje kunnen varen vanaf de passantenhaven bij de Irenebrug via de nieuwe vaarweg naar het Gooi- en IJmeer en dan langs de Keetpoortsluis bij Muiden, over de Naardertrekvaart, weer terug naar de passantenhaven om daar te overnachten. Men rekent op minimaal 4.000 vaarbewegingen per jaar. Dit plan kost 24 miljoen en om die reden wil het Bestuurlijk Overleg dat de tijdzone op de Naardertrekvaart los wordt gelaten. Dit plan moet in 2020 klaar zijn."
Een grote teleurstelling, want de roeivereniging heeft in al in 2013 afspraken gemaakt over het exclusieve gebruik van de trekvaart. "Dit gebeurde op dringend verzoek van de overheid. We sloten destijds een overeenkomst met betrokkenen zoals de Hiswa, ANWB, de Koninklijke Waterschapsbond, en de Koninklijke Roeibond. We zijn overeengekomen dat zowel de roeiers als de motorboten gebruik kunnen maken van de Naardertrekvaart", gaat David Gribnau, vice-voorzitter van de roeivereniging, verder met het verhaal. "Alleen kan dat niet samen omdat de vaart maximaal 15 meter breed is. In de zomer is deze breedte nog minder door rietbegroeiing. Het is daardoor niet veilig om roeiers en motorboten tegelijk te laten varen. Daarom hadden we toen afgesproken dat wij in het hoogseizoen van april tot oktober op zaterdag en zondag tot 13.00 uur met zo'n dertig boten en vijftien jeugdskiffs kunnen roeien. De boten variƫren van 5,70 tot 7,60 meter breed en dat op zo'n smalle vaart met een diepte van maximaal 1,5 meter gaat niet samen. Als dit plan verandert en de drie sluizen gaan tegelijkertijd open, dan krijg je misschien wel rond de veertig roeiboten op de vaart samen met motorboten die van drie kanten komen en dit kan dan alleen maar leiden tot ongelukken, ook omdat we niet goed kunnen uitwijken."

Niehe: "Als deze plannen doorgaan, kan dat het einde betekenen van onze roeivereniging en van de roeisport voor onze 500 leden uit Gooise Meren. Veel leden trainen in het weekend en als dat samen moet gaan met motorboten zullen veel leden ermee stoppen of naar een andere roeivereniging gaan. Ook vrezen we een stop voor nieuwe leden. En geen leden dan ook geen inkomsten en dan komen we in de problemen. Ook omdat we investeringen hebben gedaan voor de leden zoals een nieuw clubhuis gebouwd en boten gekocht. Dat doe je niet als je van tevoren weet dat je dit soort beperkingen krijgt opgelegd. We dachten dat we sinds 2013 een goede regeling hadden getroffen tussen de roeiers en motorboten en dat wordt nu, vier jaar later, zo van tafel geveegd."

"We zijn nu ook bezig om de politiek te informeren over deze overeenkomst omdat we er achter kwamen dat ze niet voldoende op de hoogte zijn van de effecten van de plannen. Wij hebben echt de vaste roeitijden, vooral in de zomerperiode, nodig hebben voor onze leden. Het Bestuurlijk Overleg zegt dat we er met z'n allen wel uitkomen, maar dat geloven we niet want alles hangt samen; de sluizen, bruggen en nieuwe passantenhaven."