Wethouder Boland kijkt uit naar de eerste vergadering in de nieuwe raadszaal.
Wethouder Boland kijkt uit naar de eerste vergadering in de nieuwe raadszaal. Foto: Bob Awick

'Het wijk-wethouderschap moet nog meer vorm krijgen'

Wethouder Hendrik Boland maakte twee jaar geleden de overstap van Muiden naar Gooise Meren. Met in zijn portefeuille ruimtelijke ontwikkeling, vergunningen/handhaving, onderwijshuisvesting en water heeft hij twee roerige jaren achter de rug. Maar het bevalt hem prima in onze gemeente. Een paar weken terug liet hij al weten weer beschikbaar te zijn als wethouder na de verkiezingen van 21 maart.

U bent inmiddels gehecht aan Gooise Meren en stelt u opnieuw beschikbaar als wethouder. Gaat u dan ook in de gemeente wonen?
"Ja, als ik weer benoemd word, ga ik verhuizen. Daar ga ik in ieder geval mijn best voor doen. De eerdere reden om niet te verhuizen was omdat het maar voor een korte periode was en mijn zoon nog examen voor zijn atheneum moest doen. Dit jaar doet hij eindexamen en als hij slaagt dan is het makkelijker om te verhuizen met het hele gezin. Anders moet ik in mijn eentje verhuizen."

U heeft een pittige portefeuille met onder meer ruimtelijke ontwikkeling en onderwijs. Er speelde de afgelopen jaren flink wat.
"Ja, er speelde een hoop en het zijn vaak ook wel complexe, ingewikkelde dossiers die over meerdere jaren gaan. De Vaartweg in Bussum bijvoorbeeld waar omwonden overlast ervaren van een bedrijf en de drukte met vrachtwagens. Maar daar is nu een beslissing over genomen. Toch is het nog lang niet klaar. We hebben te maken met een lange geschiedenis waarin omwonenden het gevoel hebben niet erkend te zijn in hun mening. Tien jaar frustratie haal je niet makkelijk weg. Ik heb wel begrip voor die situatie. Dat vertrouwen moeten we langzaam weer opbouwen door te laten zien dat we ons best doen en dat we ook hun belang meewegen om tot een oplossing te komen. En dat we onze afspraken nakomen."

De Emmaschool, dat is ook zo'n langlopend dossier, maar de kogel is door de kerk. De school mag verhuizen en verbouwen.
"Ja, daar ben ik uiteraard blij om. Voor die school was de situatie al lange tijd onhoudbaar. Nu gaan ze in januari werkelijk bouwen. Dus in het nieuwe schooljaar is de nieuwe school klaar voor de leerlingen en docenten."

U gaf bij uw aantreden aan dat u zich erg verheugde op de grote bouwprojecten in de gemeente, Bensdorp en De Krijgsman. Hoe staat het daar mee?
"Bensdorp gaat goed, maar het is nog best lastig om naast de woningen ook de maatschappelijke invulling rond te krijgen. De plannen om er een maatschappelijk en cultureel bruisend centrum van te maken, zoals de gemeenteraad wil, klinken goed. Maar uiteindelijk moet er wel een businessplan zijn. We gaan ons daar als gemeente hard voor maken. KNSF (De Krijgsman) in Muiden loopt ook goed. Er wordt in delen gebouwd. De burgemeester heeft de eerste paal geslagen en ik de tweede en de derde paal. Het leuke is dat er nu kopers en bewoners zijn."

Die hebben hun stem al laten horen toch?
"Ja, ze wonen er nog niet, maar ze hebben al wel hun stem laten horen als toekomstige bewoners. Ze waren laatst ook bij de gemeenteraad, bij het gesprek over de sportvoorzieningen op de Bredius. Dat vind ik fantastisch na al die jaren van voorbereiding."

En u kunt nu ook uw tanden zetten in Crailo, de gemeenteraad is eind december akkoord gegaan met de aankoop?
"Ja, en daar ben ik heel blij mee. We gaan er samen met Hilversum en Laren een prachtig project van maken, met ruimte voor zowel woningbouw als bedrijven."

Wordt er in het Crailo-dossier nog extra aandacht aan duurzaamheid gegeven?
"We hebben vastgelegd dat duurzaamheid en respect voor het aangrenzende heidegebied voorop moet staan. Ook is er nadrukkelijk gekozen voor 'auto te gast'."

'Dat toekomstige bewoners van De Krijgsman hun stem al laten horen, vind ik fantastisch'

De verbouwing van het gemeentehuis is geslaagd wat u betreft?
"
Het Bussumse gemeentehuis vind ik aan de buitenkant niet het allermooiste gemeentehuis van Nederland, maar er is bewust voor gekozen om niet tot nieuwbouw over te gaan. Dat zou vele malen duurder zijn geweest. Het is ook een weloverwogen keuze geweest om het gebouw van binnen veel eigentijdser te maken en ik vind dat er aan de binnenkant een fantastische job is gedaan."

Hoe bevalt het om weer terug te zijn en te flexwerken?
"Flexwerken op zich gaat tot nu toe prima. We 'delen' met vijf wethouders vier kamers. Twee grote en twee kleinere. Ik kijk ook uit naar de eerste vergadering van de raad in de nieuwe zaal."

U gaf een jaar geleden aan dat u trots was op wat er met de fusie is bereikt. Nog steeds trots?
"Ja. Als je het vergelijkt met andere gemeentes die fuseren dan liggen we nog steeds voor op schema. Alles wat geharmoniseerd zou moeten zijn, is zo'n beetje geharmoniseerd. We hebben in de beoordeling door de provincie goed gescoord bij financieel toezicht en op het gebied van vergunningverlening en handhaven krijgen we een voldoende. Dat is het hoogste dat je als gemeente kunt krijgen."

Hoe staat het met het wijkwethouderschap, u hebt vier wijken onder u?
"Ja, onder andere Naarden-Vesting en Muiden. We hebben zeker nog niet de perfecte vorm gevonden. Het wijkwethouderschap is bedoeld om een directe wisselwerking tussen de gemeente en de wijk te hebben. Maar hoe je dat precies gaat vormgeven dat is lastig. Als wijkwethouder kun je niet alle vragen beantwoorden, soms gaat een andere wethouder over dat onderwerp. Daar is onze organisatie nog niet helemaal goed op ingericht. Soms is het lastig om het bij de juiste persoon te krijgen. Maar anderzijds, ook voor de buurtplatformen en de stads- en dorpsraden is het nog een beetje zoeken naar de rol die zij kunnen vervullen."

Einde van het wethouderschap dan?
"Nee, we gaan het wijkwethouderschap wat mij betreft niet stoppen. Het heeft nog wel aandacht nodig."

Hoe staat het met uw portefeuille onderwijs?
"Er komt een onderwijshuisvestigsplan aan. Daarin staat onder meer wat we de komende tien tot twaalf jaar gaan doen. Voor sommige scholen betekent dat nieuwbouw, voor andere renovatie of onderhoud. In totaal gaat het om een investering van 54 miljoen, verspreid over twaalf jaar. We hebben dat samen met de scholen besproken en ze zijn allemaal enthousiast. Op het gebied van energie zijn we een stap verder gegaan dan wat er wettelijk moet."