Januari: de schaatsen konden aan om het ijs op te gaan.
Januari: de schaatsen konden aan om het ijs op te gaan. Foto: Bob Awick

2017 in twaalf foto's van de voorpagina

NAARDEN Het is de week van de jaaroverzichten. Wij hebben al onze voorpagina's van dit jaar er nog eens bij gepakt en maakten dit overzicht van opvallende momenten uit het nieuws uit Naarden.

Januari

De schaatsen konden uit het vet gehaald worden. De temperatuur zakte behoorlijk onder nul en op meerdere plekken ging men het ijs op. Het meertje van Vlek was populair, maar ook het water bij de Graaf Willem de Oudelaan. Golfbaan Naardermeer had voor de gelegenheid de drivingrange klaargemaakt als schaatsbaan.

Februari

Tussen een opgehaalde boedel is in de kringloopwinkel van Naarden een vroege Piet Mondriaan ontdekt. Mohamed haalde het schilderij uit een stapel binnengebrachte spullen en zag de handtekening. "Het is een schat", zegt hij trots en haalde kunstkenner en veilingmeester Rob Mulders erbij. Eind van de maand werd het schilderij geveild; het bracht 8.000 euro op.

Maart

Ouders in de Vesting houden hun hart vast als hun kinderen 's ochtends naar school gaan. Menig automobilist scheurt namelijk al jarenlang door de straten van Naarden. Om de bestuurders duidelijk te maken dat de maximumsnelheid 30 is, deelden de kinderen flyers uit.

April

Ruim 600 mensen liepen mee met het wandelevenement de Rode Loper voor en door nierpatiënten. Hierbij werd een bedrag van 62.000 euro opgehaald voor de ontwikkeling van een draagbare kunstnier.

Mei

Op maandag 8 mei was het precies 80 jaar geleden dat de voormalige Waalse Kapel in gebruik werd genomen als grafkapel (mausoleum) van Jan Amos Comenius. Dat werd gevierd met de uitreiking van het boek 'Naarden en Comenius'.

Juni

Sophie en Juliette hebben genoten van de voetbalclinic die door Dirk Kuyt gegeven werd op de campus van de KNVB. Tijdens de clinic vertelde Dirk al zijn voetbalgeheimen aan de enthousiaste voetballers.

Juli

Ternauwernood konden de bewoners worden gered nadat de bliksem twee woonboerderijen met rieten daken aan de Naardermeer vol had geraakt. Beide woonboerderijen, met daarin drie woningen, zijn tot de grond toe afgebrand. De ravage was enorm.

Augustus

Het was heerlijk zomerweer met veel zon en hoge temperaturen. De terrassen zaten vol en ook het Gooimeer werd goed bezocht voor een verfrissende duik in het water.

September

De Grote Kerk van Naarden heeft het schilderij 'Interieur van de Grote Kerk te Naarden' van kunstenaar Jan Jacob Schenkel gekocht. Het schilderij uit 1850 hangt op de plek waar de schilder heeft gestaan toen hij het werk maakte. Op het aangekochte werk staat een doorkijk van de Grote Kerk afgebeeld met zicht op onder andere de zuiderbeuk en de dooptuin.

Oktober

Op de Godelindeschool werd gegriezeld tijdens het begin van de Kinderboekenweek. De verklede leerlingen vonden het superspannend. Bij de ingang stond een bord met de tekst 'Wie durft'. De leerlingen gingen de donkere hal binnen waar een griezelgrot stond, versierd met spinnenwebben.

November

Tien verroeste bootjes zijn opgeruimd bij de Oude Haven en daardoor oogt de havenkant weer een stuk netter. Het was jarenlang een doorn in het oog van de omwonenden en van de schippers. Dit stukje van de Vesting is weer in ere hersteld.

December

In december werden we verrast door een dikke laag sneeuw. De één genot ervan met sleeën, sneeuwpoppen maken en sneeuwballengevechten, de ander zag het liever zo snel mogelijk verdwijnen.

Februari: 8.000 euro voor vermeend Mondriaan-schilderij.
Maart: maximaal 30 kilometer in de Vesting.
April: samen wandelen voor nierpatiënten.
Mei: boek ter ere van 80 jaar Comenius Mausoleum.
Juni: Dirk Kuyt samen met Sophie de Groot.
Juli: boerderijen verwoest door de bliksem.
Augustus: heerlijke afkoeling bij het Naarderbos.
September: schilderij geeft doorkijk van de kerk.
Oktober: griezelen op het schoolterrein van de Godelindeschool.
November: halfvergane bootjes uit Oude Haven getakeld.
December: genieten van prachtig wit Naarden.