Een groep vrijwilligers heeft met vereende krachten gewerkt aan de opbouw van DeMess.
Een groep vrijwilligers heeft met vereende krachten gewerkt aan de opbouw van DeMess. Foto: Gijs Went

'Een plek als deze is belangrijk voor de leefbaarheid'

Met de verkiezing van Naarder van het Jaar wil NaarderNieuws in de laatste krant van het jaar de schijnwerper richten op positieve bijdragen aan de lokale samenleving. Alle Naarders die initiatieven nemen die onderscheidend en inspirerend zijn en zorgen voor een positieve uitstraling voor Naarden, maken kans. Dit jaar sprong wat ons betreft deMess eruit. Aya de Lange en Johan Hoogeboom namen onlangs al de award in ontvangst.

NAARDEN "Ieder jaar wordt een Naarder door het NaarderNieuws in het zonnetje gezet. Iemand die zich heeft ingespannen om van Naarden een mooiere woonomgeving te maken. Iemand die inspireert, die anderen motiveert en aanzet tot actie. Iemand die zich met name in 2017 heeft geprofileerd. Dit jaar heeft het NaarderNieuws alle vrijwilligers van deMess uitgeroepen tot Naarder van het Jaar 2017."

Het juryrapport staat vol met loftuitingen over dit bijzondere initiatief waar zo veel mensen zich geheel belangeloos voor hebben ingezet. "Wij zien deMess als een verrijking voor het culturele leven in Naarden. Het is een geweldig initiatief geweest van een klein groepje mensen. Het is daarom ook heel leuk om te zien dat het theater nu echt gerealiseerd is. En deMess draagt echt bij aan een positieve uitstraling van de gemeente en het brengt reuring met zich mee. We hebben al veel positieve reacties gehoord op het nieuwe theater. De kleinschaligheid en het intieme karakter worden door veel bezoekers gewaardeerd.
De jury is ook heel benieuwd hoe deMess zich het komende jaar zal ontwikkelen en kijkt daar dan ook met veel nieuwsgierigheid naar. "Deze prijs moet dan ook gezien worden als een aanmoediging om komend jaar volop door te pakken. Jullie zijn op de goede weg en daarom zijn wij heel blij dat wij deze award mogen overhandigen."
Aya de Lange is een van de vrijwilligers die aan de wieg stonden van dit hele project. Samen met Johan Hoogeboom neemt ze de award namens alle vrijwilligers in ontvangst. Het is dinsdagochtend en nog rustig in deMess. Maar dat is stilte voor de storm. Langzaamaan komen er steeds meer vrijwilligers binnenvallen.
Aya: "Het theater staat, maar er is nog zo veel te doen." Johan vult haar aan. "We moeten op het gebied van techniek nog allerlei systemen aan elkaar koppelen, bijvoorbeeld de kassasystemen aan de website." Ook zijn ze druk in gesprek met de gemeente over een klein buitenterras. Maar dat lijkt peanuts vergeleken bij al het werk dat de afgelopen tijd in het tot stand komen van het knusse theater is gestoken.
"We zijn ongelooflijk blij dat het wordt opgemerkt", reageert Aya op het toekennen van de award en de titel Naarder van het Jaar. Ze heeft, net als vele anderen, jaren van werk en voorbereiding in de realisatie van deMess zitten, maar de energie straalt nog steeds van haar af als het over de plannen voor de toekomst gaat. "Ons doel is om alle dagen van de week open te zijn. Elke moment dat er niets gebeurt is zonde." Zo willen ze onder andere meer aanbod voor kids: workshops op zondagmiddag bijvoorbeeld, maar ook onder schooltijd als onderdeel van het schoolse lesprogramma. Dat betekent automatisch dat ze vrijwilligers nodig hebben die ervaring hebben met kinderen en educatie. "Ons doel is uiteindelijk dat scholen ons als een vast onderdeel zien van hun educatieve lesprogramma", aldus Aya. Twee keer per jaar naar het theater moet haalbaar zijn, volgens het duo. Met een gevarieerd aanbod: van literatuur en muziek tot film.
Toch willen ze vooral niet te hard van stapel lopen. Ze zijn tenslotte pas vier maanden in bedrijf. Voorlopig richten ze zich op een volle en gevarieerde programmering op vrijdag, zaterdag en zondag. Tussen neus en lippen door wordt er opgemerkt dat er voor december al wel 22 activiteiten plaatsvinden.

Er staat flink wat op stapel

Terwijl er steeds meer vrijwilligers binnen komen rollen, gaan Aya en Johan in op de plannen voor komend jaar. "Vanaf januari komt er een politiek café, gepresenteerd door Frénk van der Linde en in de zomer gaan we zes keer live de ether in voor radio 5 met kleinkunst." Maar er zijn ook andere ambities. Zo zijn ze bezig om Youp van 't Hek naar Naarden te krijgen, maar ook Brigitte Kaandorp staat hoog op het wensenlijstje. Volgens Johan heeft de Amsterdamse cabaretier daar wel oren naar.
Er zijn ook al afspraken met Fotogram voor exposities gemaakt en ook zijn er plannen voor een cursusaanbod op het gebied van fotografie. Het Amsterdamse opleidingsinstituut voor fotografie is onder meer bekend van het Naarden Festival-OFF. Verder staat voor volgend jaar Lenny Kuhr geprogrammeerd en komen er zeven try-outs van veelbelovend cabarettalent.
Behalve de inzet van veel vrijwilligers dragen ook artiesten deMess een warm hart toe. Aya: "Ze vinden het heel fijn om hier te spelen vanwege de zaal en de leuke sfeer." Ze vertelt dat Speelman & Speelman hun gage van het optreden doneerden, maar ook dat ze de concertmeester van Rotterdam al mochten verwelkomen.
Wat ze van tevoren niet hadden verwacht is de hoge gunfactor en het niet-aflatende enthousiasme van iedereen en de hulp die uit alle hoeken en gaten werd aangeboden. Johan: "Het zijn allemaal vrijwillige professionals, mensen die hun expertise inbrengen." Ook het feit dat alles wat ze bedacht hadden is gelukt, is volgens Johan wel een van de grote verrassingen.
Theater deMess wil meer zijn dan een theater. Een soort dorpshuiskamer, zeg maar. Waar iedereen zich thuis voelt en welkom is. Er wordt samengewerkt met initiatieven die er al in de Vesting zijn. "Dat is leuk en daar worden we allemaal beter van", legt Aya uit.
Zo zijn ze de thuisbasis voor de repetities van het Goois Vocaal Ensemble en heeft het C'est la Vie Huis haar kerstborrel in deMess gehouden. Ook kwamen alle lokale politieke partijen al eens op 'visite' en weten de lokale Rotary's en Lions Clubs deMess al goed te vinden. "Een plek als deze is belangrijk voor de leefbaarheid. Er wordt te veel naar geld gekeken en daar gaat het juist niet om. Het gaat om een plek waar je bij elkaar kunt zijn en waar je het leuk kunt maken", aldus Aya.