De muziektent wordt voor diverse evenementen gebruikt.
De muziektent wordt voor diverse evenementen gebruikt.

'Dood- en doodzonde als de oude muziektent weg moet'

Het gerucht gaat dat de gemeente wil dat de muziektent weg gaat. Te duur, te onhandig. De Stichting Burgerzin Naarden, die de tent vaak gebruikt, wil hem juist behouden.

NAARDEN Wat gaat er gebeuren met de oude muziektent? In Naarden gaan geruchten dat de gemeente van het ding af wil omdat het te veel kosten met zich mee zou brengen. Bij ieder evenement wordt de tent namelijk opgebouwd door de buitendienst van de gemeente. Dat kost geld. Maar ook zou het gevaarte in de weg liggen op de gemeentewerf.

De mobiele muziektent is in 1954 aangeschaft omdat de echte muziektent, die op het Promersplein stond, werd afgebroken. Het idee was dat je de tent kon opbouwen als je hem nodig had en makkelijk weer kon afbreken en opslaan. Opvallend genoeg verkeert de tent volgens meerdere bronnen nog in goede staat.

Stijlvolle uitstraling

De Stichting Burgerzin Naarden is gebruiker van de tent. Voorzitter Aleid Hamelink: "Dood- en doodzonde als de oude muziektent weg moet. Wij willen de tent heel graag behouden. De muziektent heeft een mooie, stijlvolle uitstraling en is sfeerbepalend. Bovendien ben je ook veel geld kwijt als je een tent huurt of opnieuw moet aanschaffen."

De muziektent wordt dus in Naarden voor allerlei evenementen gebruikt. Vorige weekend nog bij de intocht van Sinterklaas, straks weer bij de kerstmarkt, maar ook bij Koningsdag, noem maar op. Kortom: de tent hoort bij de vieringen in Naarden. Dat laatste is de duidelijke mening van het publiek dat zich in de discussie mengde op de Facebooksite van Naardenezen. Hier werd door schipper Erik-Jan Geniets de kwestie aangezwengeld. Geniets, betrokken bij de Stichting Historische Haven Naarden, vertelt: "Ik werd benaderd door ambtenaren die anoniem willen blijven. Zij vertelden mij dat de gemeente eigenlijk al drie jaar van de muziektent af wil. Dit zou het laatste jaar zijn dat we de muziektent kunnen gebruiken. De tent ligt opgeslagen op de gemeentewerf en die zou men willen sluiten. De tent zou in de weg liggen en de kosten die de buitendienst van de gemeente moet maken om het op te zetten zouden te hoog zijn. Kortom: voor mij een reden om hiermee naar buiten te treden."
Ook raadsleden Jelmer Kruyt (GDP) en Herman den Hollander (CDA) lazen het bericht van Geniets en besloten daarop direct raadsvragen te stellen. "Het bericht van Erik-Jan heeft veel teweeggebracht en dat is begrijpelijk. De tent is onderdeel van de Naardense cultuur. Je moet niet zomaar aan de historie voorbijgaan. Dat moeten we niet willen. En mocht het echt zo zijn dat de muziektent weg moet, dan wil ik zelfs nog wel kijken of we in mijn bedrijf een opslagplek kunnen vinden," reageert Kruyt.

Voorlopig is dat laatste nog helemaal niet aan de orde. Op het gemeentehuis wordt volgens de woordvoerder namelijk helemaal niet in bestuurskringen gesproken over de muziektent.
"Er is geen voorstel, er is geen besluit, er is ook geen sprake van een officieel idee. In ambtelijke kringen wordt over zo veel thema's gesproken. Nu er raadsvragen over gesteld zijn kan het natuurlijk wel een thema worden. Maar tot nu toe is niemand van het college hierbij betrokken. Ook de suggestie dat de werf in Naarden dicht gaat is geen onderwerp binnen de gemeente. De komende week hopen we de vragen van de raadsleden te kunnen beantwoorden."