Sacha van Rood, de weduwe van professor Jon J. van Rood, nam de 'Gouden Klim' in ontvangst.
Sacha van Rood, de weduwe van professor Jon J. van Rood, nam de 'Gouden Klim' in ontvangst. Foto: Bob Awick

'Gouden Klim' voor professor Jon J. van Rood

NAARDEN Bij het Nationaal Donor Monument, naast de Grote Kerk in de Vesting van Naarden, nam Sacha van Rood, de weduwe van professor Jon J. van Rood, maandag de 'Gouden Klim' in ontvangst.

De Gouden Klim is een waarderingsspeld van de Stichting Nationaal Donor Monument. Het Nationale Donor Monument 'De Klim' is opgericht als eerbetoon aan alle vaak anonieme donoren die hun organen hebben afgestaan en staat symbool voor een getransplanteerde die dankzij zijn of haar donor naar een nieuw leven klimt.
Dit jaar gaat de onderscheiding naar Eurotransplant en (postuum) aan de oprichter van de organisatie, de Leidse immunoloog en transplantatiepionier professor Jon J. van Rood.

Eurotransplant

Eurotransplant krijgt de waarderingsspeld omdat zij dit jaar haar vijftigjarig bestaan viert en in die vijf decennia is uitgegroeid tot de grootste internationale orgaanuitwisselingsorganisatie in Europa voor nieren, lever, alvleesklier, longen, hart en dunne darm. Dankzij de succesvolle samenwerking tussen diverse Europese landen, waaronder Nederland, kunnen jaarlijks duizenden patiënten worden getransplanteerd met een levensreddend orgaan. De internationale samenwerking binnen Eurotransplant is onmisbaar voor het maken van een zo goed mogelijke match tussen donor en ontvanger.

De replica van het monument werd uitgereikt door burgemeester Han ter Heegde aan Peter Banger, algemeen directeur van Eurotransplant. Banger leidt voor de Leidse organisatie onder andere de toewijzing van te transplanteren organen voor verschillende landen in goede banen.

Vier Gouden Klimmen

Voor donoren die organen afstaan voor transplantatie

In 2014 werd de eerste Gouden Klim uitgereikt aan Piet Legerstee en Paul van den Elsaker, de initiatiefnemers van het Nationaal Donor Monument en beiden getransplanteerd. Het jaar erop was Joris Linssen de gelukkige die de Gouden Klim in ontvangst mocht nemen. Hij kreeg de onderscheiding omdat hij met zijn programma 'Deel je leven' het onderwerp orgaandonatie bij het Nederlandse publiek op een bijzondere wijze onder de aandacht heeft gebracht. Vorig jaar ging de onderscheiding naar Pia Dijkstra, Tweede Kamerlid voor D'66. Dijkstra heeft zich bijzonder ingezet voor wijziging van de Transplantatiewet. Iedere Nederlander is orgaandonor tenzij hij of zij bezwaar aantekent. Dit wetsvoorstel werd met de kleinst mogelijke meerderheid van één stem aangenomen.