De nieuwe stoelen in de Grote Kerk van Naarden.
De nieuwe stoelen in de Grote Kerk van Naarden.

Stoelen waren dringend aan vervanging toe

NAARDEN De Grote Kerk van Naarden heeft sinds kort 800 nieuwe stoelen.

"Met de aanschaf van de stoelen is een grote investering gemoeid", vertelt Marlo Reeders van de Stichting Grote Kerk Naarden. "Wij konden jarenlang voor de stoelen sparen dankzij de enorme inzet van vrijwilligers. Elke stoel vertegenwoordigt daardoor het enthousiasme en de tomeloze energie van een vrijwilliger van de kerk."
Het stoelenplan van de Grote Kerk Naarden wijzigt meerdere keren per week. "Door deze wisselingen hebben de stoelen het zwaar te verduren in de kerk en moesten ze dringend vervangen worden. Na een zorgvuldige selectieprocedure hebben we gekozen voor de Nederlandse producent Casala."
Eind vorig jaar werden medewerkers, vrijwilligers en bestuursleden uitgenodigd om proefstoelen te beoordelen op zitcomfort en uiterlijk. De keuze viel unaniem op de nieuwe stoel die Casala kort ervoor geproduceerd had voor Westminster Abbey in Londen. "Casala heeft vervolgens dit model op maat gemaakt naar de esthetische, ergonomische en praktische wensen van onze stichting. De stoelen hebben een houten rugleuning die mooi aansluit bij alle houten herenbanken, en een antracietgrijze wollen zitting, passend bij de hardstenen vloer van de kerk. In de houten rugleuning heeft de fabrikant het logo van Naarden gefreesd en de stoelen zijn voorzien van een geavanceerd digitaal nummeringssysteem zodat ze door de stoelenzetters op een handige en snelle manier aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Ook de karren die de stoelen vervoeren in de kerk zijn nu geruisloos en voorzien van een hoes met het logo van Naarden. De oude stoelen heeft Casala uit de kerk gehaald en worden in de fabriek in Culemborg klaargemaakt voor een tweede leven ergens anders."