Wachten bij het spoor, we zijn wel wat gewend.
Wachten bij het spoor, we zijn wel wat gewend. Foto: Jessica de Jong

Chaos gevreesd als NS zonder spoorboekje gaat rijden

NAARDEN / BUSSUM Wat gebeurt er als de NS besluit om ook rond Naarden/Bussum zonder spoorboekje te rijden? Verantwoordelijk wethouder Marleen Sanderse denkt dat het hier allemaal wel mee zal vallen.

Vanuit diverse hoeken wordt gevreesd voor extra drukte en chaotische taferelen op en rondom het spoor. Directe aanleiding is de ingevoerde proef met het spoorboekloos rijden op het spoor rond Vught en de bijbehorende negatieve gevolgen. Daar passeren 22 treinen per uur en zijn de bomen soms 45 minuten per uur dicht. Dit zorgt voor chaotische taferelen, bijvoorbeeld omdat mensen niet willen wachten en onder de spoorbomen door gaan.
Genoeg reden voor Hart voor BNM om de zaak aan te kaarten bij de wethouder. "We kennen hetzelfde probleem als in Vught. Hier passeren nu al 24 treinen per uur, twee meer dan in Vught. En dan moet het spoorboekloos rijden nog worden ingevoerd. We vrezen problemen."
Wethouder Marleen Sanderse (CDA) denkt dat het wel mee zal vallen omdat we hier al gewend zijn aan een druk spoor. "Voor Vught was het spoorboekloos rijden een hele omslag en het verkeer over het spoor nam echt heel erg toe. Voor ons zal de stap wel meevallen. We verwachten niet dat dat veel erger wordt." Toch stelt de gemeente dat het spoor de aandacht houdt. Sanderse: "We zullen de zorgen aankaarten. Het spoor houdt onze aandacht. En we gaan door met onze lobby voor een verdiept spoor."