Een expert heeft de paddenstoelen weggehaald.
Een expert heeft de paddenstoelen weggehaald. Foto: Bob Awick

Giftige paddenstoelen in de Vesting

NAARDEN De gemeente Gooise Meren waarschuwt voor zeer giftige paddenstoelen, de groene knolamaniet, langs het wandelpad bij de Vesting.

Wandelaars hebben op twee plekken langs het wandelpad bij de Lange Bedekte Weg rond Naarden-Vesting exemplaren van de groene knolamaniet aangetroffen.

Deze paddenstoel is een van de giftigste paddenstoelen ter wereld en kan dodelijk zijn voor mens en dier als ervan gegeten wordt. Het gif in de paddenstoel tast de lever en nieren aan.

Paddenstoelen verwijderd

Paul Verkuil, van het hoveniersbedrijf dat de Vesting onderhoudt, heeft dinsdagmiddag de paddenstoelen verwijderd. De gemeente had 's ochtends borden geplaatst om te waarschuwen voor de paddenstoelen. "De paddenstoel vermeerdert zich met sporen die zich in de lucht verspreiden. Het duurt dan ook jaren om deze paddenstoelen uit de Vesting te weren. De kans is dus heel groot dat de groene knolamaniet er volgend jaar weer staat en moet je vooral tussen juli en oktober goed oppassen."

Niet aanraken

De gemeente vult aan om de paddenstoel dan niet aan te raken of te plukken. En hondenbezitters, die veelvuldig gebruikmaken van het wandelpad, dienen extra alert te zijn. Zij moeten hun hond aan de lijn houden.