In de kerk hangen schilderijen van heiligen.
In de kerk hangen schilderijen van heiligen. Foto: Bob Awick

'Heiligen over de vloer' in de Grote Kerk van Naarden

Naarden In de Grote Kerk aan de St. Annastraat is de expositie 'Heiligen over de vloer' te zien met kunstwerken van cursisten van beeldend kunstenaar en portretschilder Herman Tjepkema.

Het is een hele tijd geleden dat er afbeeldingen van heiligen in de kerk tentoon werden gesteld, want sinds 1574 wordt de voorheen rooms-katholieke kerk gebruikt voor de eredienst van de Protestantse Gemeente in Naarden. Voor de protestanten was het taboe om afbeeldingen van heiligen in de kerk te hebben. Nu zijn de heiligen voor even weer terug in de Grote Kerk, waar ze vroeger ook thuishoorden.
De kunstwerken zijn gemaakt door zo'n 65 cursisten van beeldend kunstenaar en portretschilder Herman Tjepkema. Met elkaar hebben ze gewerkt aan meer dan vijftien levensgrote schilderijen van heiligen, die in het koorgedeelte geƫxposeerd staan: zes mannelijke en zes vrouwelijke heiligen en de Heilige Maria met Jezus in het midden.

Nieuwsgierig

"Als ik een kerk bezoek en afbeeldingen van heiligen zie, ben ik altijd reuze nieuwsgierig naar het verhaal van de heilige en de attributen die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn", vertelt Tjepkema. "Van bijvoorbeeld Sint-Nicolaas of Sint-Joris en de Draak weten we het wel, maar er zijn veel heiligen waarvan we zelfs het bestaan niet kennen. Toen we de unieke mogelijkheid kregen om te exposeren in de Grote Kerk leek dit me een mooie gelegenheid om de heiligen, hun attributen en de fantastische verhalen, vaak met een historische bodem, centraal te stellen."

Nieuwsgierig naar het verhaal van een heilige

"En gezien de enorm grote ruimte in de kerk moesten de schilderijen groot zijn. Meer dan levensgroot, anders zou het werk niet overtuigen."

Verrassende reacties

Met deze opdracht zijn de cursisten van Tjepkema aan het werk gegaan en hebben ze met drie of vier personen tegelijk gewerkt aan een afbeelding van een heilige op een paneel van 75 cm breed en 200 cm hoog. Naast de afbeelding staat het verhaal toegelicht op een bijbehorend paneel. Tjepkema: "Met deze opdracht ging het niet om een individuele prestatie, maar moest er samengewerkt worden en dat zorgde voor verrassende reacties. Schilderen is bij uitstek iets dat je alleen doet, dus deze opdracht vroeg om een andere instelling: geven en nemen en met elkaar bewust kiezen voor een bepaalde stijl, die mogelijk afwijkt van je eigen stijl. Een mooi leerproces waar ik, en hopelijk ook de cursisten, erg van genoten hebben. En het resultaat? Ik denk dat menig bezoeker onder de indruk is als hij midden in het koor staat, omringd door de heiligen. Kleurrijk, groots, creatief en educatief. Kom kijken en ga het zelf ervaren."

De expositie is te zien tot en met zondag 10 september en de entree is gratis.