Het bestuur van de stichting kondigde vorig jaar al de concerten aan.
Het bestuur van de stichting kondigde vorig jaar al de concerten aan. Foto: Bob Awick

Eerste concert Andreaskerk achter de rug

NAARDEN De verbouwing van de Andreaskerk is over de helft en dat werd afgelopen vrijdag gevierd met een 'puinhoopconcert' om iedereen die betrokken is te bedanken. "En om de vleugel te testen", aldus Hankie Bruinsma Verbrugh.

De voorzitter van de Stichting Robert F.W. Bruinsma, die eigenaar is van de kerk aan de Turfpoortstraat, vond het een mooi moment om bij stil te staan. De kerk wordt omgetoverd tot concertzaal en broedplaats voor jonge talentvolle pianisten. Het concert werd gegeven door de Spaanse concertpianiste Carol Ruiz. "Ze gaf een aantal prachtige nocturnes ten gehore", aldus Bruinsma Verbrugh. "De akoestiek was, ondanks dat de verbouwing nog niet gereed is, verrassend goed." Er zaten onder de 75 belangstellenden veel geoefende luisteraars en die waren volgens haar erg enthousiast.

Verbouwing

Het heette niet voor niets een puinhoopconcert. Er wordt nog druk getimmerd, de plafonds zijn nog niet klaar, de kozijnen moeten nog geschilderd worden en nog niet alle ruimtes zijn bereikbaar. De nieuwe houten vloer is afgedekt ter bescherming en ook de trap naar de vide is nog niet helemaal klaar.
Bruinsma Verbrugh doet zelf veel aan de begeleiding van de bouw en daar kwam de organisatie voor dit concert tussendoor.

Dat de kerk mooi wordt is nu al goed te zien. Er liggen donkere kerkdallen bij de entree, waarvan het grootste deel afkomstig is van een kerk uit Klundert, het tongewelf komt terug en de grote ramen zorgen voor veel natuurlijke lichtinval. Daarnaast wordt er boven in de kerk een verblijfsruimte gecreƫerd, compleet met keuken en slaapplaatsen. Daar kunnen musici uit het buitenland overnachten.

De akoestiek was volgens geoefende luisteraars nu al goed