Heeft het Goois Erfgoed extra bescherming nodig?

NAARDEN Er moet meer duidelijkheid komen over de rol en de toekomst van de Stichting Goois Erfgoed. De VVD en D66 willen voor 1 oktober antwoord op een aantal vragen, onder meer over welke monumenten in deze stichting opgenomen kunnen worden en hoe de aankoop van deze monumenten gefinancierd moet worden. Ze zetten hun vraagtekens bij het nut van deze stichting.

Eind 2015 richtte de voormalige gemeente Naarden de Stichting Goois Erfgoed op om te voorkomen dat de Vestingwerken door het Rijk overgedragen zouden worden aan de NMO (Nationale Monumenten Organisatie). De gemeente spande zelfs een rechtszaak aan tegen het Rijk, die ze overigens verloor. De Vestingwerken zijn momenteel in handen van de NMO. De twee partijen stellen dat er geen klachten zijn over de samenwerking met de NMO en vragen zich af wat het nut nu nog is van deze in de haast opgetuigde stichting. De stichting zou zelf ook geen geld hebben om gebouwen aan te kopen. Er is inmiddels volgens de VVD zo'n 180.000 euro aan deze stichting besteed en de partijen willen graag weten wat dat heeft opgeleverd.

'Stichting heeft wel nut'

Jelmer Kruyt (Fractie-Kruyt) is daarentegen van mening dat de stichting wel degelijk nut heeft. Hij wil juist dat er snel werk wordt gemaakt van de ambities van de stichting. Kruijt was destijds, als lid van de VVD-fractie van de voormalige gemeente Naarden, actief betrokken bij de oprichting. Hij ziet het vehikel ook breder dan alleen de gatekeeper voor de Vestingwerken. Volgens Kruyt is de stichting ook veel beter in staat om de fondsenwerving te doen dan bijvoorbeeld de gemeente. Tot slot stelt hij dat het bedrag dat de stichting tot nu toe heeft gekost veel lager is.

Eind van het jaar een besluit

Het college is bezig met een inventarisatie van al het vastgoed dat zij in bezit heeft; dat zijn momenteel nog 156 gebouwen. Er wordt onder meer gekeken naar functie, energieverbruik, kosten en maatschappelijke waarde. Eind september komt ze met een lijst op de proppen en wordt ook gekeken naar de toekomst van de stichting. Voor het einde van het jaar wordt er een beslissing verwacht.

Welke monumenten komen op de lijst? Is stichting nodig?