Schilderij 'Het interieur van de Grote Kerk Naarden'
Schilderij 'Het interieur van de Grote Kerk Naarden'

'Ik zag het schilderij en dacht: dit hoort in onze kerk'

NAARDEN De Grote Kerk Naarden wil graag het schilderij 'Het interieur van de Grote Kerk Naarden' van Jan Jacob Schenkel kopen en tentoonstellen. Om dit voor elkaar te krijgen is de Stichting Grote Kerk Naarden bezig om geld in te inzamelen. Het grootste deel voor de aankoop is al binnen, maar er is ook nog geld nodig voor zaken zoals verzekering en transport.

"Dit schilderij heeft Jan Jacob Schenkel rond 1850 gemaakt. Zijn oeuvre bestaat uit kerkinterieurs en stadsgezichten. Ik zag het toevallig tijdens het surfen op internet en dacht meteen: die hoort in onze kerk", vertelt directeur Marlo Reeders van de Stichting Grote Kerk Naarden. "Als we het schilderij kunnen kopen komt het te hangen bij de garderobe, omdat dat de plek is waar Schenkel het schilderij heeft geschilderd. Dat kun je zien aan hoe hij de zuiderbeuk met de preekstoel, kerkbanken, de oude hobbelige vloer en de gordijnen heeft verwerkt in het schilderij."
Met het schilderij wil de stichting laten zien wat de verschillen tussen toen en nu zijn. "Ook komen er regelmatig basisscholen naar de Grote Kerk en het is leuk om aan de leerlingen te laten zien dat in de tijd dat het schilderij gemaakt werd de mensen er anders uitzagen."

Om het schilderij te kunnen kopen, is de stichting bezig geweest met het werven van fondsen en crowdfunding via de Facbookpagina. "We hebben giften ontvangen van de Vereniging Vrienden van de Grote Kerk Naarden, ABN Amro, MeesPierson het Gooi, vrienden en particulieren. Ook kunsthandel Simonis en Buunk, de eigenaar van het schilderij, steunt ons met een flinke korting."

Reeders vertelt dat ze ook geld nodig hebben voor de verzekering, de ophanging van het schilderij en het transport naar de kerk. "Het geld van de stichting gebruiken we voor de instandhouding van het gebouw. Een deel wordt gesubsidieerd en een deel komt uit onze eigen portemonnee, dus geld om het schilderij aan te schaffen hebben we niet. Daarom zijn we zo blij met de giften en ook om te zien dat mensen betrokken zijn en ook graag willen dat 'Het interieur van de Grote Kerk Naarden' in de kerk komt te hangen."