De ondergrondse containers staan er sinds april.
De ondergrondse containers staan er sinds april. Foto: Yvette de Vries

Containers kunnen deze week nog gebruikt worden

NAARDEN Technische problemen zijn de reden dat de containers aan het Adriaan Dortsmanplein nog steeds niet gebruikt worden. In april werden ze door de GAD geplaatst en een paar weken later stonden er hekken omheen. Ze worden deze week nog weggehaald.

door Yvette de Vries

Een woordvoerder van de GAD laat weten dat ze al lang in gebruik hadden moeten zijn, maar dat ze tegen een technisch probleem aanliepen. De hekken waren bedoeld als tijdelijke oplossing en moesten voorkomen dat inwoners er toch hun vuilnis in deponeerden. "Het is nooit de bedoeling geweest om de hekken zo lang te laten staan. We laten ze deze week nog weghalen", reageert de woordvoerder.

Zes containers

De in totaal zes containers moeten ervoor zorgen dat de vuilniszakken uit het straatbeeld van de Vesting verdwijnen. Die vuilniszakken veroorzaken veel overlast. Vogels gaan met de inhoud aan de haal en ook komt er veel ongedierte op af. "Een ongewenste situatie", volgens veel inwoners en ook de gemeenteraad.

Vooruitlopend op de definitieve oplossing, deze ondergrondse containers, werden er al tijdelijke, bovengrondse containers geplaatst.

Bewoners kunnen ook glas en textiel kwijt in de containers

Extra ophaalronde

Inmiddels heeft zich rondom de tijdelijke containers ook een berg afval verzameld. De GAD zorgt dat deze ook nog voor het eind van de week opgehaald is.

Het heeft dan even geduurd, maar de bewoners van de Vesting krijgen wel de beschikking over maar liefst zes verschillende containers. Normaal gesproken worden er alleen containers voor restafval, PMD, GFT en papier en karton geplaatst. Op het Adriaan Dortsmanplein staan ook nog containers voor de inzameling van glas en textiel.

Plannen dateren van 2015

De plannen voor ondergrondse containers dateren al van 2015 en werden destijds nog door de GAD samen met de toenmalige gemeente Naarden gemaakt. Er werd een pilot gestart die positief uitpakte. Het was de verwachting dat de ondergrondse containers eind 2016 of begin 2017 in gebruik konden worden genomen.

Kliko's geen optie

Ondergrondse containers waren volgens de betrokken partijen de beste oplossing. Door de historische bouw van de Vestingstad is er voor kliko's nauwelijks plek en zijn ook veel straten te smal voor een goede afhandeling door vuilniswagens.