Bij de oefening waren verschillende hulpdiensten betrokken.
Bij de oefening waren verschillende hulpdiensten betrokken. Foto's: Bob Awick

Brandweeroefening in leegstaande
flat Naarderheem trok veel bekijks

Vervolg van de voorpagina.

NAARDEN - Het vliegtuigje dat zorgde voor 'de ramp' zou al vliegend boven het Gooi in de problemen zijn geraakt. Het was op weg naar Hilversum voor een noodlanding.

Nog voor Hilversum verdween het vliegtuigje van de radar, waarna er via het alarmnummer meteen vele meldingen binnenkwamen van de explosie op de bovenste etage van de flat van het zorgcentrum.

De hulpdiensten oefenden met het redden van mensen die niet of nauwelijks zelfredzaam waren. De brandweer moest de mensen met een ladderwagen van het balkon redden, waarna de brand kon worden geblust.

In totaal waren zo'n 50 mensen betrokken bij de oefening, die onderdeel is van een regionale oefening. Ook werden de BHV'ers van het verpleeg- en verzorgingshuis ingezet.

Twee echte slachtoffers
De oefening van de hulpdiensten trok veel bekijks. De oefening ging overigens niet helemaal zonder slag of stoot. Behalve dat er nog wat verbeterpunten genoteerd konden worden, zoals het snel inventariseren van de aanwezigen op de plek van de ramp, vielen er ook twee echte slachtoffers. Twee brandweermannen raakten door het op en neer rennen van de vele trappen en de hoge temperaturen oververhit.

Om de praktijk van een echte ramp zo dicht mogelijk te benaderen was de invulling van de oefening tot op het moment suprême geheimgehouden voor de betrokken hulpdiensten.

Levensecht, het vliegtuigje boorde zich in de flat.
De burgemeester werd op de hoogte gehouden.
Slachtoffers werden naar buiten gebracht.