De uitvoering op Goede Vrijdag is al ver van te voren uitverkocht.
De uitvoering op Goede Vrijdag is al ver van te voren uitverkocht. Foto: Bob Awick

Het zit er weer op, de Matthäus

NAARDEN - Na bijna een week Matthäus Passion was het zaterdagavond weer stil in de Grote Kerk. "Het is wel even wennen, hoor", laat Marlo Reeders, directeur Stichting Grote Kerk Naarden weten.

Zaterdag om 16.00 klonken de laatste noten en met militaire precisie werden de 1000 stoelen en vier podia door vrijwilligers de kerk uitgedragen. Drie uur later hield de PKN haar Paaswake in de kerk. In totaal waren er vijf voorstellingen, met op Goede Vrijdag en zaterdag een lange lunchpauze. En dat laatste was ook goed te merken in de Vesting.

Net als elk jaar waren er ook flink wat prominente Nederlanders aanwezig. In het rijtje van Edith Schippers, Ronald Plasterk, Piet Hein Donner, Khadija Arib, Maxime Verhagen en Jette Klijnsma ontbrak dit jaar wel Mark Rutte. Hij wisselt Naarden en Leiden af.

De tendens van de afgelopen jaren, meer jongeren, was ook dit jaar zichtbaar. Woensdag was er al een grote groep leerlingen van het Goois Lyceum aanwezig. Dat tegenwoordig verschillende generaties de Matthäus Passion bijwonen kan niemand zijn ontgaan. Vroeger stond het publiek tussentijds een aantal keer op of waren er stiltes om haar waardering te tonen, nu klinkt er applaus.

Lees meer over de Matthäus Passion op pagina 11.