De plechtige inauguratie van het mausoleum op 8 mei 1937.
De plechtige inauguratie van het mausoleum op 8 mei 1937. Foto: Stichting Vijverberg.

Wie wil zijn herinneringen aan het Mausoleum delen?

NAARDEN - Na de uitreiking van de jaarlijkse Comeniusprijs en de Comeniuslezing staat er dit jaar nog meer op stapel. Het Mausoleum waar Comenius is herbegraven bestaat dit jaar 80 jaar en daar wil het museum flink wat aandacht aan besteden. Daarbij wordt ook de hulp ingeroepen van de Naarders.

door Yvette de Vries

Dat gebeurt onder andere door het uitbrengen van een speciaal jubileumboek dat op 8 mei, de dag dat het Mausoleum 80 jaar geleden in gebruik werd genomen, wordt gepresenteerd. Daarnaast staat er ook nog een expositie gepland. Bij de zoektocht naar informatie over het Museum en het Mausoleum zijn er veel documenten opgedoken. Het uit te brengen boek is mede op deze documenten gebaseerd. Museumdirecteur Hans van der Linde hoopt dat er onder de Naarders nog meer informatie beschikbaar is waarmee de geschiedenis van het Mausoleum aangevuld kan worden. "We weten zeker nog niet alles, vooral informatie van na 1937 ontbreekt nog. Foto's, verhalen, getuigenissen, voorwerpen: alles is welkom. Op 19 april is er een speciale inloopmiddag in het Museum vanaf 15.00 uur. Wie denkt iets aan de expositie te kunnen bijdragen is dan van harte welkom. Het boekje is een schets van de geschiedenis. Die start op het moment dat Comenius in 1670 is overleden en in de Waalse Kerk werd begraven. Lange tijd dacht men overigens dat hij in de Grote Kerk zijn laatste rustplaats had gevonden. Een groot deel van het boek is gewijd aan de zoektocht naar zijn grafsteen. Zo'n tweehonderd jaar later vond er een grondige verbouwing van de inmiddels behoorlijk vervallen Waalse Kerk plaats en werden ook de grafstenen van hun plek gehaald. De zoektocht naar zijn grafsteen heeft flink wat voeten in de aarde gehad. Letterlijk en figuurlijk. "Het was een flinke puzzel", aldus Van der Linde. Uiteindelijk werd hij toch gevonden en herbegraven in het Mausoleum.

Aan het boek werken naast Van der Linde ook Jan Henneman, oud-ambassadeur Praag (Tsjechiƫ is het geboorteland van Comenius) en Pieter Goedhart, gepensioneerd onderwijskundige en Oost-Europadeskundige, mee. Van der Linde: "We willen laten zien dat deze plek bijzonder is voor veel mensen over de hele wereld."

Het Museum krijgt veel bezoekers uit landen als Japan, Tsjechiƫ en Korea over de vloer, maar volgens Van der Linde kan het, ook in eigen land, nog wel wat bekendheid gebruiken.

Het Mausoleum, met regelmaat het decor van concerten.