Nieuwe directeur: verhuizen is te duur.
Nieuwe directeur: verhuizen is te duur. Foto: Bob Awick

Nederlands Vestingmuseum besluit af te zien van verhuizing

door Jessica de Jong

NAARDEN - Het Nederlands Vestingmuseum blijft op Bastion Turfpoort en gaat niet verhuizen. Deze harde 'nee' komt na ruim vijf jaar praten over een verhuizing naar Bastion Oranje. Maar de nieuwe directeur Oscar Hefting is helder: het zit er financieel niet in.

De verhuizing en de daarmee gepaarde kosten en investeringen zouden niet op te brengen zijn. "We krijgen de exploitatie niet rond. Het gaat dan om een binnen- en buitenmuseum en de kosten om Oranje te omheinen en museaal in te richten. Zonder aanzienlijke, jaarlijks terugkerende subsidies is deze investering niet te rechtvaardigen. Om het rendabel te maken zouden we van de huidige 25.000 bezoekers moeten stijgen naar 60.000. Die bezoekersaantallen zijn niet haalbaar."

Een bittere pil voor de verenigingen die Bastion Oranje verlieten om plaats te maken voor het museum en de verhuisplannen. De schietvereniging, de toneelclub: allemaal moesten ze weg. En nu ligt Oranje er al tijden compleet verlaten bij. Er wordt hooguit een raam ingegooid of het groenbeheer maait het gras. Hefting zegt zich hier bezwaard over te voelen. "Natuurlijk is het makkelijk achteraf praten. Als we dit toen hadden geweten dan was het anders gegaan. Maar we leven nu in een andere tijd. Met een andere eigenaar van de Vestingwerken en met mij als nieuwe directeur."

Het museum blijft nu dus daar waar het al jaren zit. De Stichting Monumentenbezit (SMB) die de Vesting beheert heeft al toegezegd het bastion te blijven verhuren aan het Vestingmuseum. Maar nu de knoop doorgehakt is, wil Hefting het huidige museum een flinke boost geven met onder andere een grote opknapbeurt. Hij ziet allemaal mogelijkheden. "Er is werk blijven liggen omdat een deel van onze mensen ervan uitging dat de verhuizing door zou gaan. Dus we gaan het achterstallige onderhoud flink aanpakken. De bordjes worden vernieuwd en vertaald in het Engels. Het museum moet meer een parkachtige sfeer krijgen. We hebben bankjes van de gemeente gehad om op te knappen." Hij ziet de mogelijkheden al voor zich: "Een boekje lezen met de ondergaande zon op de Vestingwallen, yoga op zondag, een boerenmarkt op woensdag (vanaf 17 mei) waar Gooise vrouwen koffie kunnen drinken en hun boodschappen doen. We willen met Vaderdag Vestingzwemmen organiseren. En het Beleg van Naarden gaan we op Open Monumentendag naspelen."

Meer reuring dus en dat niet alleen: ook wil de directeur zijn eigen specialiteit inzetten. "Ik wil het Nederlandse koloniale verleden erbij betrekken. Er zijn heel veel vergelijkbare Nederlandse verdedigingswerken uit de 17e en 18e eeuw over de hele wereld te vinden. Dat wil ik hier in Naarden laten zien met een internationale tentoonstelling. De eerste gaat over de Boerenoorlog in Zuid-Afrika, daar werd vergelijkbaar wapenmateriaal gebruikt. Het doel is de aankomende jaren naar 30.000 bezoekers te gaan."